nieuws

Eerste groep Masterclass Operational Excellence ontvangt certificaat

Supply chain 1677

Eerste groep Masterclass Operational Excellence ontvangt certificaat

Een groep van elf gemotiveerde deelnemers, ieder met een individuele uitdaging om met Operationel Excellence in de eigen organisatie het verschil te gaan maken, heeft de vierdaagse Masterclass Operational Excellence op Nyenrode met goed gevolg afgerond.

De opleiding die door Excecutive Academy, van uitgeverij Vakmedianet waar ook Logistiek toe behoort, werd in samenwerking met Nyenrode gegeven in twee keer twee dagen. De eerste dag werd afgetrapt door moderator en programma manager René Aernoudts met het schetsen van het theoretische kader. Aan de hand van de methode Strategy Deployment (of Hoshin Kanri), bekend van Toyota, laat hij de deelnemers zien hoe zij de klantwaarde en organisatiestrategie kunnen vertalen naar elk niveau in de eigen organisatie. Dit wordt gedaan onder leiding van Marcel Aartsen van het Lean Management Instituut. Strategy Deployment is een methode die actief als leidinggevende kan worden gebruikt om het proces blijvend te activeren en te monitoren op basis van KPI’s. Op die manier kunnen gerichte verbeteractiviteiten in gang worden gezet.

Agile

Prof. Rini van Solingen introduceert bij de deelnemers gedurende het middagprogramma de wereld van Agile & Srum. Aan de hand van een oefening laat hij zien hoe je agile kunt werken. “Zijn bijdrage heeft mij bepaalde inzichten opgeleverd die ik direct kon toepassen”, aldus een van de deelnemers naar aanleiding van de presentatie van Van Solingen.

Lees ook de blog van Rini van Solingen: Operational Excellence in niet-herhalende omgevingen: kan dat?

De stof van dag 1 wordt in de middag kracht bijgezet door een tweetal sprekers uit de praktijk: LMvhJ’15 finalist Carin Hendriksen, nu plantmanager bij Van Walraven. Zij leidde daarvoor een succesvol Lean traject bij Omron. Stefan Verhoeven, ceo van Miele Nederland vertelde openhartig over hoe de directie van het meer dan honderd jaar oude Duitse familiebedrijf heeft weten te overtuigen van zijn ideeën over de noodzakelijke transformatie en verjonging die Miele zo hard nodig had.

Rockwool praktijkcase

Bij de start van de tweede set van twee dagen stond een praktijkoefening op het programma. “In deze processimulatie van een fabriek leren we de verschillende methoden en technieken toepassen in de praktijk. Aan de hand van observatietechnieken leren we de verspillingen en bronoorzaken herkennen”, aldus René Aernoudts, die deze oefening begeleidt. ’s Middags vertelde Roger Schepers zijn Lean succesverhaal over Rockwool. “Goede voorbeelden hoe Rockwool Lean heeft opgepakt. Mooi eerlijk en gedreven verhaal”, aldus een van de deelnemers.

Op de laatste dag van de Masterclass is het podium voor Prof. Rob Blomme van Nyenrode. Hij behandelt vanuit zijn visie de rol van de leidinggevenden op verschillende niveaus, veel voorkomende valkuilen en praktische tips voor de deelnemers. Waar velen mee zitten is de vraag: hoe houd ik nu mijn mensen intrinsiek gemotiveerd. “Bevlogenheid is daarbij een succesfactor. Als mensen geloof hebben in hun eigen kunnen en zeggenschap krijgen over de inrichting van hun werk raken ze intrinsiek gemotiveerd. Dan volgt bevlogenheid. Dit systeem houdt zich vervolgens zelf in stand”, aldus Blomme. “Goed leiderschap is het verbinden van mensen.”

Kjeld Aij (VUmc) tijdens zijn presentatie in de Ridderzaal van Kasteel Nyenrode

Kwaliteit en Operational Excellence

De dag wordt afgesloten met de energieke Kjeld Aij, BA director bij VUmc. Hij belicht Lean en OpEx vanuit de zorg. Zijn credo is: “Niet in de kosten snijden, maar juist in kwaliteit investeren. Dan gaan de kosten omlaag.”

Lees het volledige praktijkverhaal van Kjeld Aij: Operational Excellence moet leiden tot kwaliteitslag in de zorg

Masterclass Operational Excellence

De laatste twee dagen van de Masterclass Operational Excellence werden gegeven in de ridderzaal van Kasteel Nyenrode. Een prachtige locatie om te leren en kennis over OpEx op te doen, zo vonden ook de elf deelnemers die het totaalprogramma, de inhoud en de organisatie, waardeerden met het cijfer 8. Uit handen van programma manager René Aernoudts ontvingen de deelnemers het deelnamecertificaat.

Programma 2018

In het najaar van 2018 wordt opnieuw de Masterclass Operational Excellence aangeboden. De data zijn vastgesteld op woensdag 26 september, donderdag 27 september, woensdag 31 oktober en donderdag 1 november 2018. Meer informatie over het programma is hier te vinden. Inschrijven kan helaas niet nog. Wordt door het invullen van dit formulier op de hoogte gehouden.

Reageer op dit artikel