nieuws

ICT en logistiek – het is tijd voor rigoureuze stappen

Supply chain 2663

ICT en logistiek – het is tijd voor rigoureuze stappen
Frank Erftemeijer en Paul Lankhout

Bedrijven die jaarlijks budget vrij maken om te investeren zijn het meest succesvol met ICT. Dat vinden Frank Erftemeijer en Paul Lankhout. Al jaren komen ze op vakbeurzen zoals ICT & Logistiek.

“Geld om te investeren in ICT is vaak wel in het budget opgenomen, maar specifiek voor vernieuwing in de supply chain meestal niet. Terwijl daar voor bedrijven vaak de meeste winst valt te halen.” Paul Lankhout (Zetes) verbaast zich nog wel eens over de manier waarop logistieke organisaties aankijken tegen innovaties op ICT gebied. Frank Erftemeijer (Yellowstar) sluit zich daar bij aan. “Het klopt wat je zegt. Voor een nieuwe laptop, een mobiele telefoon of een CRM pakket is wel budget. Maar daar kom je er niet mee als het gaat om echte vernieuwing van processen.” Lankhout en Erftemeijer bespreken hun ervaringen op dit gebied in een dubbelinterview in het oktobernummer van Logistiek. Zetes en Yellowstar zijn allebei al jaren trouw deelnemer aan de beurs ICT & Logistiek.

Beursdeelname op een andere manier

ICTFrank Erftemeijer (directeur en mede-eigenaar Yellowstar)

Erftemeijer: “Twintig jaar geleden was een vakbeurs vooral een ontmoetingsplaats waar mensen elkaar leren kennen en zich lieten verrassen. Nu hebben bezoekers zich vaak al uitgebreid laten informeren en is het beursbezoek een soort finishing touch. Je hebt een beurs nog wel nodig, maar op een andere manier.”
Lankhout: “Uiteindelijk vervult een beurs ook een sociale rol, waar je relaties ontmoet en even koffie drinkt met elkaar. Daar is niets mis mee. Ieder klantcontact is van belang. Beursdeelname hoeft niet meteen nieuwe business op te leveren. Dat doet het ook niet. Wel kun je daar ontdekken of bepaalde vernieuwingen aanslaan of niet.”

Investeringsbereidheid niet overal hetzelfde

ICTPaul Lankhout (countrymanager Zetes Nederland)

Lankhout: “Logistiek manager  bij verladers zijn vaak intern gericht. Vanaf het moment dat goederen binnen komen, zijn ze geïnteresseerd. Het operationele proces beheersen ze volledig. Maar van korrel-tot-borrel denken, dat zie je vooral bij supply chain managers.”
Erftemeijer: “Kleine bedrijven willen wel graag, maar het ontbreekt ze vaak aan de benodigde middelen. Grote bedrijven zijn bezig met business cases, daar draait het vaak om interne politiek. Bij die bedrijven lopen ze met hun investeringsplannen aan tegen een CFO, die vraagt: wat kost het en wat levert het op? Daarmee frustreer je iedere innovatie. Kijk liever of je klein kan beginnen, stap voor stap waardoor je snel een efficiencyslag kunt maken. Niet meteen naar een ander WMS of TMS.”

Blij worden van nieuwe technologie

Lankhout: “Voice vind ik razend interessant, maar dan in de zin van opdrachten geven in plaats van aanraken van het scherm. Voice is het nieuwe touch wat mij betreft. Niet alleen in magazijnen, maar ook thuis in het bedienen van apparaten, van systemen, van je auto. Kijk naar de Echo van Amazon. Ik vind dat mooie techniek, daar word ik heel gelukkig van.”

Erftemeijer: ” Ik denk dat de meeste bedrijven best wel IT volwassen zijn; ze hebben diverse ervaringen opgedaan. Nu is de markt klaar voor een volgende stap met data platformen bijvoorbeeld. Het is ook betaalbaar en betrouwbaar geworden. Internet is een stabiele factor inmiddels. Je kunt overal en altijd data delen. Ik merk aan alles: het gaat nu gewoon gebeuren. Dit is echt een nieuwe economie, waar bedrijven veel meer bereid zijn om te delen.”

Schrijf nu in voor de vakbeurs ICT & Logistiek

Reageer op dit artikel