nieuws

Overheid start Kenniscentrum cyber securtiy

Supply chain 1099

Overheid start Kenniscentrum cyber securtiy

Een nieuw kenniscentrum van de overheid, het Digital Trust Centre (DTC), gaat ondernemers helpen met hun digitale veiligheid. De sector Transport en Logistiek wordt steeds vaker geconfronteerd met digitale vormen van criminaliteit.

Het Digital Trust Centre, dat nauw samenwerkt met het Nationaal Cyber Security Centrum, gaat in 2018 van start. Ondernemers kunnen er terecht voor adviezen over digitale veiligheid en actuele informatie over cyberrisico’s. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de oprichting van het centrum zaterdag bekendgemaakt, ook namens staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Cybergevaar in top 3 bedrijfsrisico’s

Volgens Kamp biedt digitalisering grote kansen aan Nederlandse bedrijven voor de export van kennis, producten en diensten, maar cybersecurity is bij veel van die bedrijven nog onder de maat. Cyberrisico’s behoren inmiddels tot de top 3 van bedrijfsrisico’s.

 

Lees ook
Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

Derde mkb getroffen door cyber criminaliteit

De sector Transport en Logistiek wordt steeds vaker geconfronteerd met digitale vormen van criminaliteit, zoals de manipulatie van systemen met vrachtinformatie, datagijzeling of diefstal van gegevens. Bijna een derde van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf was in de afgelopen twee jaar de dupe van online criminaliteit. Incidenten in de sector Transport & Logistiek nemen toe. Dit concluderen ABN AMRO, TLN en Aon Risk Solutions in het gezamenlijke rapport ‘Cybersecurity voor logistieke dienstverleners.’

Recente cyber aanvallen

De cyber aanval van afgelopen zomer bevestigen dat het onderwerp serieus genomen moet worden. De ransomware-aanval van eind juni veroorzaakte  grote problemen bij containerterminal APM en pakketbezorger TNT Express. Ook Raab Kärcher en MSD waren slachtoffers.

Reageer op dit artikel