nieuws

Logistieke dienstverleners en grote verladers starten duurzaamheidsoffensief

Supply chain 1974

Logistieke dienstverleners en grote verladers starten duurzaamheidsoffensief

Een klimaatneutrale logistieke corridor tussen Zoeterwoude en de haven van Rotterdam. Dat is het doel van een aantal bedrijven en overheid. Zij hebben een intentieverklaring ondertekend.

Nedcargo, provincie Zuid-Holland, Heineken Nederland, Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Alphen aan den Rijn, Zeeman, Hartog & Bikker, Rijkswaterstaat, Eneco en gemeente Bodegraven-Reeuwijk willen de logistieke activiteiten rond Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn en de haven van Rotterdam klimaatneutraal maken. Zij hebben een intentieverklaring ondertekend.

Elektrisch binnenvaartschip

De partijen kijken naar een breed scala aan projecten waaronder: de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen, het gebruik van elektrisch aangedreven en autonoom rijdende trucks en binnenvaartschepen. Nedcargo werkt aan een elektrisch binnenvaartschip dat semi autonoom vaart en bouwt een elektrisch containerschip voor Heineken.

Duurzaam distributiecentrum

Ook het verduurzamen van warehouses; de inzet van eco-combi’s en de bouw van een nieuw, duurzaam distributiecentrum in Alphen aan den Rijn behoren tot de actiepunten. Zo opende Hartog&Bikker begin 2017 een nieuw energieneutraal warehouse.

 

Nedcargo mag definitief nieuw dc bouwen

 

Bundeling

Bundeling is een ander initiatief. Op dit moment worden importladingen al gebundeld met exportlading. Zo worden de importcontainers met textiel  van Zeeman gebruikt voor de exportstromen met Heineken bier.

Containers

Doordat de exportstroom vele malen groter dan de importstroom, moet Heineken geregeld lege containers naar de brouwerij transporteren. Met hulp van Connekt worden partners gezocht die deze lege kilometers kunnen vullen.

Met dit Groene Corridor initiatief willen de partijen een voorbeeld zijn voor vergelijkbare logistieke corridors in binnen- en buitenland.

 

Reageer op dit artikel