nieuws

Cyberaanval op TNT Express drukt resultaten FedEx

Supply chain 1652

Cyberaanval op TNT Express drukt resultaten FedEx

Pakketvervoerder TNT Express weet niet wanneer het volledig hersteld is van de Petya-aanval. Waarschijnlijk zullen sommige systemen nooit hersteld worden. Ook zullen de resultaten van moederconcern FedEx over 2018 gedrukt worden door de cyberaanval.

Deze verwachting meldt de Amerikaanse pakketbezorger begin deze week in een zogeheten filling aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission).

TNT-klanten kampen met vertragingen

In het bewuste document stelt FedEx dat alle TNT Express depots, hubs en faciliteiten weer operationeel zijn. Dat geldt ook voor de meeste TNT-diensten. Toch hebben klanten nog steeds met vertragingen te maken als het gaat om bijvoorbeeld facturen. “We kunnen geen schatting geven wanneer de diensten van TNT Express volledig hersteld zijn”, verklaart FedEx. De IT-teams van het bedrijf zouden zich vooral richten op het herstellen van operationele systemen, alsmede financiële, backoffice en secundaire bedrijfssystemen.

 

Bedrijfsgegevens definitief verloren

FedEx zegt op dit moment geen schatting te kunnen geven hoe lang het duurt voordat alle getroffen systemen zijn hersteld. “De kans is reëel dat TNT Express niet alle getroffen systemen en alle belangrijke bedrijfsgegevens die door het virus zijn versleuteld kan herstellen.”

FedEx: ‘financiële impact aanzienlijk’

De financiële impact wordt nog in kaart gebracht, maar volgens FedEx is die waarschijnlijk aanzienlijk. FedEx kocht TNT Express vorig jaar voor 4,4 miljard euro. De Petya-aanval was eind juni. “Klanten kampen nog steeds met wijdverbreide vertragingen, inclusief de facturering”, zo staat in de filing. Gevolg is dat een groot deel van de bedrijfsprocessen en diensten aan klanten handmatig wordt uitgevoerd.”

Gevolgen fusieplan TNT Express

De cyberaanval zorgt volgens FedEx ook voor een mogelijke ‘verfijning van het ‘fusieplan met TNT dat in 2020 moet zijn afgerond. De Amerikaanse pakketbezorger verwijst in de filling er onder meer op dat tijdsperiode en de integratiekosten kunnen veranderen door de softwareproblemen na de cyberaanval.

APM ook getroffen door Petya

TNT Express was één van de bedrijven die eind juni door de Petya-ransomware besmet raakte. Ook twee containerterminals van APM in Rotterdam werden buiten bedrijf gesteld door de cyberaanval. Ondanks deze tegenslag verwacht FedEx tot en met 2020 een stijging van de operationele winst met 1,2 miljard tot 1,5 miljard dollar.

Reageer op dit artikel