nieuws

Logistieke sector moet waakzaam zijn voor cyber aanvallen

Supply chain 2547

Logistieke sector moet waakzaam zijn voor cyber aanvallen

De grote cyber aanval van afgelopen weekend heeft de logistieke sector niet hard geraakt. Waakzaamheid is echter nodig want de sector wordt steeds vaker geconfronteerd met digitale vormen van criminaliteit.

Nederland is op de goede weg, maar moet meer investeren om bij te blijven op het gebied van digitale veiligheid. Ook de samenwerking tussen bedrijven en overheid kan beter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd.

Meer geld nodig

Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan Patricia Zorko, directeur Cyber Security van de NCTV. Uit de Cyber Readiness Index blijkt dat Nederland een heldere visie heeft en de juiste strategieën hanteert. Maar om die ambities waar te maken moeten er meer (financiële) middelen worden vrijgemaakt. “Nederland blijft minder dan 0,01 procent van het bruto nationaal product uitgeven aan digitale veiligheid – aanzienlijk minder dan andere ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland en Frankrijk.”

 

Supply chain vormt belangrijkste risico voor bedrijven
Dachser is bestand tegen cybercriminaliteit

 

Online criminaliteit neemt toe in logistiek

Hoewel het lijkt dat er geen grote logistieke bedrijven of systemen zijn geraakt door de cyber aanval van afgelopen dagen, is op de lauweren rusten is er niet bij. Zeker niet voor de sector transport en logistiek. Bijna een derde van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf was in de afgelopen twee jaar de dupe van online criminaliteit. Incidenten in de sector Transport & Logistiek nemen toe. Dit concludeerden ABN AMRO, TLN en Aon Risk Solutions eind vorig jaar in het gezamenlijke rapport ‘Cybersecurity voor logistieke dienstverleners.’

Centrale aansturing

Het ontbreken van centrale sturing is een kwetsbaarheid. Er zijn zeker twintig instanties in Nederland die zich bezighouden met het versterken van de veiligheid op cybergebied “maar geen enkele agentschap heeft een overkoepelende autoriteit om te verzekeren dat de nationale digitale veiligheidsstructuur wordt gerealiseerd.” Ook is het ‘essentieel’ om de civiel-militaire samenwerking te versnellen.

“Het rapport benadrukt hoe belangrijk goede samenwerking tussen overheid en bedrijven is om de digitale veiligheid op orde te hebben. De grootschalige ransomware-actie in heel Europa van de afgelopen dagen benadrukt dat belang nog meer.”

 

Reageer op dit artikel