nieuws

VIDEO- ‘E-commerce doe je er niet even bij…’

Supply chain 1227

“We gaan van logistiek naar supply chain management”, zegt prof. Jack van der Veen in een videointerview. Logistici moeten strategisch leren denken.

VIDEO- ‘E-commerce doe je er niet even bij…’
Jack van der Veen

“De online supply chain kan niet zonder een end-to-end visie”, vindt prof. Jack van der Veen (Nyenrode). Bovendien moet de logistiek alle denkbare technologie kunnen inzetten, die nodig is om op tijd te kunnen leveren. “Als je een kei wil worden in e-commerce, dan kun je niet zeggen: ik doe het er wel even bij.” Behalve specialisatie vraagt e-commerce ook om een breder blikveld.

Verdrietig van operationele gedrevenheid

Uitdagingen voor logistici liggen niet zozeer op operationeel gebied, maar veel meer op tactisch en strategisch niveau. “Ik word wel eens verdrietig van de operationele gedrevenheid.” Niettemin is Van der Veen één van de sprekers tijdens een masterclass Operational Excellence, die begin mei van start gaat – net als een collegereeks E-logistics (beide zijn onderdeel van de Logistiek Academy). “Een goede opleiding operational excellence zorgt er juist voor, dat wezenlijke verbeteringen tot stand komen binnen organisaties. Op dat gebied is nog heel veel te winnen.”

Een leven lang leren…

Het is een belangrijk credo van de hoogleraar die tevens voorzitter is van de VLM (Vereniging Logistiek Management). “Trends komen en gaan. Je kunt ze niet van te voren weten, maar moet daar wel het nodige van af weten om niet achterop te raken. Technologische thema’s als big data, platooning, smart industry, ze hebben allemaal impact op de supply chain. Daarmee kom je als bedrijf, als onderdeel van de supply chain verder, maar ook als persoon groei je en daar hoort nieuwe kennis bij.”
“Veel logistiek managers zijn goed opgeleid. Maar er zijn ook veel zij-instromers. Zij zijn gewoon begonnen en hebben gaandeweg kennis opgedaan. Door met anderen te spreken over verbeteringen kom je verder. Logistiek is inderdaad vooral doen, maar niet zonder een visie. Anders ben je de hele dag alleen maar heel hard aan het rennen.”

Reageer op dit artikel