nieuws

Data delen zonder drempels stap dichterbij

Supply chain 1187

Data delen zonder drempels stap dichterbij

Een universele set van afspraken over het delen van logistieke data aan de bron is een stap dichterbij gekomen. Het project iShare gaat zich nu richten op juridische aspecten.

Het iShare programma is een belangrijke stap verder met de afronding van de eerste fase, die vorige week tijdens het Topsector Logistiek congres in Aalsmeer werd bekend gemaakt. Met het afsprakenstelsel moet het vanaf januari 2018 mogelijk zijn, dat iedereen met iedereen in de logistieke keten op een simpele en gecontroleerde manier data deelt. Ook met tot dusver onbekende partijen.

Samen met tien organisaties

De eerste resultaten van de zogenaamde co-creatie fase omvatten zowel functionele als technische aspecten van het afsprakenstelsel, waaraan meer dan tien toonaangevende logistieke organisaties hebben meegewerkt. Betrokken organisaties werden uitgedaagd om hun expertise te delen om het afsprakenstelsel te ontwikkelen.
“Er is in korte tijd een enorme klus geklaard”, vertelt programmamanager Michiel Haarman. “Drempelloos data delen komt steeds dichterbij. Dankzij iShare kunnen we intensiever samenwerken in de keten en daardoor efficiënter werken. Bovendien biedt het kansen om de uitstoot van CO2 aanzienlijk te beperken.”

Aandacht nu op juridische aspecten

Vanaf komende maand worden de juridische aspecten van het afsprakenstelsel door de deelnemers uitgewerkt. Vervolgens komen de afspraken te staan in Proof of Concepts om ze aan de praktijk te kunnen toetsen. Het doel is om de oplevering van het afsprakenstelsel in juni te laten plaatsvinden. Daarna is het tweede halfjaar van 2017 ingepland om het beheer in te richten en de eisen op te stellen waar organisaties aan moeten voldoen.
Het project iShare staat onder leiding van het NLIP (Neutraal Logistiek Informatie Platform), wat een initiatief is van de Topsector Logistiek. Betrokken partners zijn havenbedrijven, belangenorganisaties in transport en logistiek en bekende datauitwisselingsystemen zoals Cargonaut, Portbase en Transfollow.

Project iShare tijdens Summit Ketenregie

Reageer op dit artikel