nieuws

ASML kan fors besparen op voorraadkosten

Supply chain 3680

ASML kan fors besparen op voorraadkosten

ASML kan zijn voorraadkosten flink verlagen met een gelijkblijvend of beter serviceniveau. Een significant besparingssysteem, ontwikkeld door Jacky van de Griendt, is de mogelijke oplossing.

Hoe kunnen de voorraadkosten van chipfabrikant ASML (winnaar Nederlandse Logistiek Prijs 2013)  omlaag met een gelijkblijvend of beter serviceniveau?  Dat was de centrale vraag die Jacky van de Griendt, student aan de Universiteit Eindhoven moest beantwoorden.  Zij onderzocht het probleem en kwam met een significante besparingsoplossing.

Business case

Van de Griendt heeft een complex, wiskundig model ontwikkeld en vervolgens het model losgelaten op 26 reserveonderdelen. Mede op deze bevindingen heeft ze een business case geschreven. Hieruit kwam naar voren dat met het ontwikkelde model de waarde van de voorraad fors verminderd kan worden.

Minder voorraad

“Het gaat puur om voorraadwaardevermindering. Als je meer componenten op voorraad legt, heb je capaciteit in je warehouse nodig wat misschien tot  extra warehouse kosten kan leiden wanneer huidige warehouse bijvoorbeeld niet groot genoeg. Maar dit soort kosten heb ik niet onderzocht.” ASML was positief verrast. Het ontwikkelde model wordt heel waarschijnlijk nader onderzocht.

Lees het hele artikel in het decembernummer van Logistiek

Abonneren Logistiek

Reageer op dit artikel