nieuws

SLF: podium voor scriptieprijs en kennisuitwisseling

Supply chain 1251

SLF: podium voor scriptieprijs en kennisuitwisseling
Vlnr. Jan Flens (Drake & Farrell), Thomas Kenbeek en Bram Westerweel (winnaar SLF scriptieprijs 2015)

De SLF Afstudeerprijs is donderdag voor de negende maal uitgereikt. Dit keer mocht Thomas Kenbeek van TU Eindhoven de award mee naar huis nemen voor zijn bachelor scriptie over een onderhoudsmodel voor windturbines.

Kenbeek nam het op tegen Jacky van der Griendt, ook een student van TU/e maar zij deed mee met een Master scriptie over het wereldwijd plannen van spare parts voor ASML. Beide deden een pitch die door de jury werd beoordeeld. De jury besloot de tweede prijs toe te kennen aan Van der Griendt. De jury vond haar master scriptie sterk, waarbij ze een interessant model heeft gehanteerd om tot haar resultaten te komen. Haar pitch sloot helaas wat minder goed aan.

Integraal oordelend over scripties en pitches is de jury unaniem tot de slotsom gekomen de eerste prijs aan Thomas Kenbeek toe te kennen. Kenbeek ontving een cheque van 1.000 euro en mag als prijswinnaar zitting nemen in de jury van de SLF Afstudeerprijs van 2017.

Service Logistics Forum

De jaarlijkse bijeenkomst van het Service Logsitics Forum trok deelnemers van service logistieke bedrijven naar de Hilvaria studio’s in Hilvarenbeek voor een dag vol kennisuitwisseling. In de ochtend stond een bedrijfsbezoek op het programma met keuze uit vier bedrijven: FEI – producent van microscopische apparatuur, FPC-beyond packaging – leverancier in verpakkingsoplossingen, MAG45 –  industrieel integrator en Shapeways – 3D printbedrijf.

3D en IoT

Tijdens de paneldiscussie in het middagprogramma bleek het publiek nog niet zo wakker te liggen van ontwikkelingen als 3D printing, Internet of Things (IoT) en augemented reality om in te zetten in de service logistiek. In de vliegtuigbouw en bij de Amerikaanse defensie is een 3D printer al niet meer weg te denken en wordt 30 procent van alle onderdelen geprint. In Nederland lijkt het een kwestie van tijd voordat de 3D printer definitief zijn intrede doet. Toch denken velen in de zaal dat er nog veel risico’s kleven en IoT te kwetsbaar is voor service logistieke toepassingen.

Inspiratiesessies

In een van de inspiratiesessies later op de middag vertelt René de Koning, F-35 Logistics Lead NL, over de logistieke rol die Nederland wil spelen in de spare parts planning in de supply chain van de F-35 (Joint Strike Fighter programma). Hij is bezig om een waardepropositie te schrijven, de logistieke paragraaf voor het onderhoud van de F-35 motoren. Begin december moet dit worden ingediend, in maart 2017 horen we of Nederland die rol mag gaan spelen. Topsector Logistiek, Douane Nederland, provincie Noord-Brabant, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), NIDV/NIFARP en de Koninklijke Luchtmacht/Logistiek Centrum Woensdrecht werken hierin nauw met elkaar samen.

Reageer op dit artikel