nieuws

Kwart inkopers heeft geheime voorraad

Supply chain 1759

Kwart inkopers heeft geheime voorraad

Bijna een kwart van de inkopers houdt een geheime voorraad van bedrijfsbenodigdheden aan. Sommigen leggen zelfs een complete jaarvoorraad aan.

Dat blijkt uit onderzoek van Manutan. Het handelsbedrijf uit Den Dolder ondervroeg 1054 Nederlandse inkopers van bedrijfsbenodigdheden naar hun werkwijze. Door het onderzoek wil Manutan zijn doelgroep beter begrijpen en helpen.

Tekorten vermijden

Het balanceren tussen te veel en te weinig voorraad is, na de hoeveelheid tijd die het kost, de meest genoemde ergernis onder inkopers. Alleen al de seizoensinvloeden maken dat er plotseling tekorten kunnen ontstaan, bijvoorbeeld bij het strooizout in de winter en ventilatoren in de zomer.

Rondje over de werkvloer

Het rondje over de vloer is voor veel inkopers een belangrijk onderdeel van hun werk. Ruim 30% van de ondervraagden zegt zelfs eens per week een rondje te maken over de werkvloer om te zien wat er nodig is. 16% van de bestellers noemt die rondjes als belangrijkste aanleiding om iets te bestellen. 11% bestelt ad hoc naar aanleiding van elke willekeurige vraag en zo’n 22% verzamelt eerst een aantal vragen en bestelt dan gebundeld.

Een kwart bestelt vooral een voorraad voor enkele maanden op vaste tijdstippen. Maar ruim 40% besteedt het liefst zo min mogelijk tijd aan het inkopen van bedrijfsbenodigdheden.

Reageer op dit artikel