nieuws

IBM en SAP investeren miljarden in ‘Internet of Things’

Supply chain 2779

IBM en SAP investeren miljarden in ‘Internet of Things’
Foto: Tim Pannell/Corbis

Software giganten IBM en SAP investeren op dit fors in Internet of Things (IoT)-oplossingen. IBM steekt in eerste instantie 178 miljoen euro in de opzet van een Watson IoT hoofdkantoor in München en de komende jaren komen daar nog eens drie miljard euro bij om de cognitieve capaciteiten van het bedrijf te verbeteren. SAP zit ook niet stil en wil de komende vijf jaar twee miljard euro investeren in software en technologie op het gebied van IoT.

De Internet of Things-divisie van Watson houdt zich vooral bezig met onder meer kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT). Na de nieuwe kapitaalsinjectie die door IBM dinsdag bekend werd gemaakt, wordt de innovatieafdeling van Watson IoT gevestigd in een nieuw hoofdkantoor München. Het opzetten daarvan komt volgens IBM vanwege de snel stijgende vraag naar toepassingen met IoT en AI.

IoT-technologie combineren met AI

In acht maanden tijd is het klantenbestand van Watson IoT met dertig procent gegroeid tot zesduizend klanten. Op het toekomstige hoofdkantoor in München komen duizend experts te werken die de IoT-technologieën moeten verbeteren en uitbreiden. Watson IoT richt zich voornamelijk op het combineren van AI en cognitieve technologie met apparaten die verbonden zijn met wat in Nederland genoemd wordt het ‘Internet der Dingen’.  OOk onthult IBM onder meer nieuwe toepassingen aan die het mogelijk maken IoT data te verbinden met blockchain via het Watson IoT platform.

SAP investeert twee miljard in IoT

Het Duitse ERP-softwareconcern SAP maakte vrijdag al bekend dat het de komende vijf jaar maar liefst twee miljard euro gaat investeren in IoT-platform. SAP wil IoT-technologie verder ontwikkelen voor onder meer supply chain management oplossingen voor bijvoorbeeld fabrikanten, scheepsbouw, vrachtwagen- en windmolenproducenten. De technologie die het softwarebedrijf gaat ontwikkelen kan verbonden worden aan software die kan helpen bij het vergroten van de efficiëntie van supply chains, doordat het in staat is om grote hoeveelheden informatie te verwerken. Daardoor kunnen bijvoorbeeld de onderhoudskosten worden verlaagd. Onlangs kondigde SAP nog een samenwerking aan met technologieconcern Bosch op dit gebied. Ook heeft het bedrijf IoT-specialisten overgenomen recent in Italië en Noorwegen om deze activiteiten te versterken.

SAP opent Internet of Things laboratoria

Concreet is SAP van plan om onder andere zogeheten IoT Laboratoria te openen waar zijn ontwikkelaar samen met klanten kunnen werken aan op maat gemaakte oplossingen. Ook worden interactieve demo’s gedaan van IoT gerelateerde technologien zoals IoT-veiligheid, 3-D printing, en autonome systemen als drones en robots. De laboratoria worden geopend in Palo Alto, California en metropolen als Berlijn, Johannesburg, München en Shanghai.

Markt IoT krijgt omvang van 250 miljard euro

Volgens SAP zal de wereldwijde markt voor Internet of Things tegen het einde van dit decennium een waarde hebben van 250 miljard euro. Door flink te investeren, wil het bedrijf koploper blijven op dat terrein.

3PL onderzoek: belang big data neemt toe

Uit het dinsdag verschenen jaarlijkse  Third-Party Logistics Study van Capgemini Consulting, Penn State Universiteit en logistiek dienstverlener Penske Logistics blijkt ook dat verladers (93 procent) en hun 3PL logistiek dienstverleners (98 procent) aangeven dat veel beslissingen ‘data-gebaseerd’ zijn en dat dit gegeven essentieel is voor toekomstige successen bij hun supply chain activiteiten en processen. Daarnaast geeft 86 procent van de ondervraagde logistiek dienstverleners en 81 procent van de verladers aan dat efficiënt gebruik van big data een belangrijk onderdeel wordt van supply chain operaties.

Lees ook de blog van Ronald Teijken van IBM: Blockchain versterkt vertrouwen in supply chain

 

Reageer op dit artikel