nieuws

Onvoldoende automatisering van handelsprocessen

Supply chain 1560

Onvoldoende automatisering van handelsprocessen
Onderzoek: automatisering van handelsprocessen nog onvoldoende

Uit onderzoek van softwareleverancier Visma blijkt dat handelsbedrijven van mening zijn dat er onvoldoende sprake is van automatisering van handelsprocessen in de branche. Tijdwinst en de betrouwbaarheid vergroten zijn belangrijke drijvers voor groothandels om te investeren in IT.

De automatisering van de handelsprocessen staat inmiddels wel genoteerd in het merendeel van de agenda’s. Maar liefst 77 procent van de respondenten aan het onderzoek van Visma geeft aan dat automatisering van de handelsprocessen een onderdeel is van het strategisch bedrijfsplan.

5 tot 99 werknemers

Het onderzoek van softwareleverancier van Visma is uitgevoerd onder 386 personen met een leidinggevende functie. Visma deed onderzoek bij handelsbedrijven met 5 tot 99 werknemers. Het overgrote deel van de respondenten was werkzaam bij groothandels met maximaal vijftig werknemers. De ondervraagde personen werkten niet voor bedrijven die Visma software gebruiken.

38 procent: meer op voorraad houden

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat klanten van de groothandels in het  merendeel van de gevallen niet verwachten dat de handelsbedrijven meer producten op voorraad houden. Toch geeft 38 procent van de respondenten aan dat de groothandels juist wel meer artikelen op voorraad moeten houden. Ook verwacht een meerderheid van de klanten dat de groothandels een kortere leveringstermijn aanhouden dan in het verleden.

Wachten op betalingen

Een deel van de handelsbedrijven (46 procent) zegt langer te moeten wachten op betalingen van klanten dan drie jaar geleden. Bij 49 procent van de bedrijven is dit niet het geval. En opvallend: 33 procent van de respondenten geeft aan dat zij in de komende twee jaar hun verdienmodel moeten aanpassen om concurrerend te blijven.

Automatisering van handelsprocessen

Automatisering van handelsprocessen is één van de sleutels tot succes, volgens de respondenten. Het is geen opvallende uitkomst in een onderzoek van een softwareleverancier en sowieso ligt de nadruk van veel bedrijven op dit moment op het aanpassen van bedrijfs-IT. Het overgrote deel van de respondenten geeft aan dat financiële processen, in- en verkoopprocessen en voorraadsystemen gemiddeld tot goed op elkaar afgestemd zijn binnen hun bedrijf.

Kostenbesparingen

Groothandels zeggen aandacht te geven aan het verbeteren van bedrijfsprocessen. Om dat te realiseren, is volgens 45 procent van de ondervraagden verder doorgevoerde automatisering van handelsprocessen een middel om bijvoorbeeld leveringstijden betrouwbaarder te maken. 42 procent van de respondenten meldt dat het van belang is om de komende twee jaar verbeteringen door te voeren ten behoeve van verdere kostenbesparingen en het behouden van een goede concurrentiepositie. 64 procent van de respondenten verwacht dat verder doorgevoerde automatisering van hun handelsprocessen het bedrijf kostenbesparingen kan opleveren. En verder doorgevoerde automatisering kan het bedrijf ook tijdsbesparing opleveren, aldus 66 procent van de respondenten.

 

Reageer op dit artikel