nieuws

Miljarden extra voor SAP IoT

Supply chain 1641

Miljarden extra voor SAP IoT
SAP werkt samen met Bosch aan de ontwikkeling van het IoT

SAP laat weten dat het in de komende vijf jaar twee miljard euro wil steken in de ontwikkeling van software en technologie met betrekking tot het Internet of Things (IoT). Ook maakt de ERP-leverancier bekend dat het een samenwerking met producent Bosch aangaat op het gebied van IoT.

De twee miljard euro die naar het SAP IoT gaan zijn deels bedoeld voor het opzetten van laboratoria, maar ook deels voor kleine overnames. De samenwerking tussen SAP en Bosch op het gebied van IoT betekent dat de ERP-leverancier en de producent van onder meer automaterialen zoveel mogelijk artikelen en onderdelen willen ‘connecteren’ met het internet, van schroevendraaiers tot auto’s.

HANA beschikbaar voor klanten Bosch

SAP en Bosch zijn al jaren bekenden van elkaar, de producent maakt gebruik van het ERP-systeem van SAP. In deze nieuwste samenwerking is het de bedoeling dat SAP HANA beschikbaar komt voor klanten van Bosch, zodat deze productieprocessen real-time kunnen monitoren.

Bosch-SAP IoT moet leiden tot flinke efficiencyslag

Het productiesysteem van Bosch krijgt, dankzij de data die via het IoT wordt gedeeld, meer zicht op welke gereedschappen en machines het beste voor welke doeleinden te gebruiken zijn. De focus van SAP en Bosch op IoT moet zodoende leiden tot meer efficiency. In cijfers uitgedrukt zegt Bosch te verwachten dat het in het jaar 2020 een kostenbesparing kan behalen van één miljard euro. Ook verwacht Bosch dat het bedrijf dankzij IoT tot één miljard euro aan extra omzet kan binnenhalen.

Potentie IoT versus de realiteit

In een recente blog geschreven door een SAP-columnist is te lezen dat de ERP-leverancier verwacht dat binnen afzienbare tijd IoT-technologie te vinden is op alle producten die een waarde van rond de tien euro vertegenwoordigen. De daling van de prijzen voor de benodigde technologie, zoals sensoren / communicatiemodules, maakt deze inschatting volgens SAP reëel.

De ontwikkeling van het IoT gaat snel, maar er is nog wel veel terrein te winnen. Volgens SAP gelooft 81 procent van alle managers in een succesvolle adoptie van een industriële vorm van het IoT. Ook zijn ze van mening dat het IoT een kritische component kan zijn in het succes van hun onderneming. Maar slechts een kwart van alle managers blijkt een duidelijke strategie te hebben bepaald op het gebied van IoT.

Reageer op dit artikel