nieuws

E-fulfilment kaalslag:’15 spelers overleven’

Supply chain 3285

E-fulfilment is booming door de groeiende e-commerce. Toch is er toekomst voor pakweg 15 spelers. “Het gaat om schaalgrootte.”

E-fulfilment kaalslag:’15 spelers overleven’

“Er zijn nu zo’n 75 e-fulfilment spelers in de markt; over pakweg vijftien jaar zijn dat er nog tien á vijftien. Het gaat om schaalgrootte met specialisten op bepaalde gebieden als food of fashion.”

Investeren om te overleven

Die voorspelling doet Jeroen Dekker van Active Ants. De e-fulfilment ondernemer, bekend van de Rabobank reclame, heeft daarom fors geïnvesteerd om de kaalslag te overleven.

Nieuw distributiecentrum

Het e-fulfilmentbedrijf heeft vorig jaar zijn oude distributiecentrum in Lopik van 6000 vierkante meter ingeruild voor een nieuw pand in Nieuwegein (voormalige DHL dc) met een vloeroppervlakte van 13.000.

 

 

 

 

Autostore

Gelijktijdig met een nieuw pand is een nieuw systeem geïmplementeerd. Active Ants maakt sinds april dit jaar gebruik van Autostore. In dit compacte opslagsysteem, dat Egemin Automation installeerde, worden kleine consumenten goederen opgeslagen tot dertig kilogram.

Zo overleef je de kaalslag?

Overlevingsstrategie volgens Nano van Essen van E-Sharp:

  • Je moet zeer, zeer, klantgericht zijn en met passie gefocused zijn op kwaliteit
  • Je moet vooral bovenmatig geïnteresseerd zijn in een perfecte ICT-backbone en daar heel hard aan willen werken. Dat vraagt uiteraard een initiële investering (hardware, software, menskracht) , maar verdient zich zeker terug als je de juiste beslissingen neemt.
  • Je zult alle operationele processen heel slim moeten inrichten met een perfecte balans tussen automatisering en flexibiliteit.De diensten die je aanbiedt moeten passen bij de behoeften in de markt maar moeten ook passen bij de kwaliteiten en competenties van je onderneming
  • Tenslotte, maar minstens zo belangrijk: Je moet zorgen voor een goede balans tussen be good en tell it.

Welke e-fulfilment logistieke dienstverlener overleeft? 

Veel opslag weinig oppervlakte

De Autostore zoals Active Ants die momenteel heeft staan, kan 30.000 bakken opslaan op een oppervlakte van 800 vierkante meter. “Als we straks alle producten er in hebben zitten (Active Ants zit midden in de transitie van het oude naar het nieuwe systeem red.) is het systeem voor de helft gevuld.”

 

Trends en uitdagingen voor e-commerce logistiek

 

Het hele artikel lezen?

Lees het hele artikel in Logistiek Magazine van juni 2016.
Nog geen abonnee? Bekijk de optie

Reageer op dit artikel