nieuws

ABN Amro: ‘LDV’ers moeten open data omarmen’

Supply chain 954

ABN Amro: ‘LDV’ers moeten open data omarmen’
ABN Amro ziet kansen voor LDV'ers als ze open data omarmen

Wat ABN Amro betreft moeten logistieke ondernemers zich snel en grondig gaan verdiepen in de voordelen die open data kunnen bieden. In de whitepaper ‘Maak open data onderdeel van uw logistieke keten’ geeft de bank bovendien een drietal voorbeelden van hoe het delen van data de prestaties van logistiek dienstverleners kunnen verbeteren.

De meeste logistiek dienstverleners, transporteurs, expediteurs en verladers beschikken al over een schat aan data. Informatie uit boordcomputers, historische data over klanten en planningen worden al jaren bewaard. ABN Amro stelt in de whitepaper dat de uitdaging er voor logistieke ketens in zit om de data commercieel toepasbaar te maken. ‘Het belang van samenwerking hierbij is voor iedereen helder: gezamenlijk investeren om gesloten en Open Data operationeel te delen, voegt een nieuwe dimensie toe die helemaal past in deze tijd van bits en bytes’, zo is te lezen in de conclusie.

Informatie als derde stroom

De bank stelt verder dat het logistieke bedrijf sinds de eeuwwisseling volledig is veranderd. Omnichannel distributie deed zijn intrede en het betalingsverkeer is gemoderniseerd. De impact van automatisering is enorm toegenomen, wat een nieuwe manier van werken tot gevolg heeft gehad. Volgens ABN Amro zit de echte verandering de komende jaren in de versnelling waarmee informatie en nieuwe datatechnologie in de dagelijkse logistieke praktijk wordt ingezet. Zo is physical logistics internet, in de verre toekomst, alleen mogelijk dankzij volledig open en verbonden netwerken van logistieke diensten. Informatie is toegevoegd als derde stroom. Deze derde stroom heeft invloed op de bestaande goederen- en financiële stromen.

Waarom is open data zo belangrijk?

Informatie zit volgens de bank nog vaak ‘opgesloten’ op diverse plaatsen in de systemen van bedrijven. Dat geldt ook voor bedrijven die actief zijn in de logistieke keten. De uitdaging voor deze bedrijven is om deze beschikbare data om te zetten in waarde. Door beschikbare data toepasbaar te maken binnen de logistieke keten, zullen bedrijven in staat zijn om hun logistiek slimmer te maken.

Betere operationele processen en planningen

Open data is volgens ABN Amro een verrijking op bestaande gesloten data en leidt tot nieuwe inzichten. Open data kan een waardevolle aanvulling zijn bij het verbeteren van processen en het aanbieden van services. Ook zouden er nieuwe inzichten kunnen ontstaan door bedrijfseigen en dus gesloten data te verrijken met kennis uit open data. Het is iets wat kan leiden tot een betere operationele planning.

Open cultuur met partners vereist

Logistiek dienstverleners die succesvol gebruik willen maken van open data zullen ook moeten werken aan het bewerkstelligen van een open cultuur tussen hun eigen bedrijf en dat van logistieke partners. ‘Het echte succes hangt af van bedrijven die samen binnen hun keten de verantwoordelijkheid nemen en dus vanuit een gezamenlijke visie aan de slag gaan’, stelt de bank. ‘Gezamenlijk investeren om gesloten en Open Data operationeel te delen, voegt een nieuwe dimensie toe die helemaal past in deze tijd van ‘bits en bytes’’.

Reageer op dit artikel