nieuws

Inkoop maakt plaats voor supply chain

Supply chain

Inkoop maakt plaats voor supply chain

De supply chain manager verdringt de inkoopmanager. Dat concludeert Yacht in een arbeidsmarktanalyse die het bureau ieder kwartaal laat uitvoeren. Integrale focus is van steeds groter belang.

De vraag naar inkoopmanagers is in de afgelopen twee kwartalen gedaald met ten opzichte van 2014, met respectievelijk 19 en 7 procent. De vraag naar supply chain managers is in dezelfde kwartalen gegroeid met 16 en 10 procent. Volgens Hilbrand van der Kooi van Yacht is een duidelijke trendbreuk waarneembaar. “Bedrijven vervangen hun vertrokken inkoopmanager liever door een supply chain manager dan door een andere inkoopmanager.”

High potentials

Op basis van gegevens uit Jobfeed, waar de Yacht arbeidsmarktmonitor zich op baseert, winnen de functies supply chain planner en supply chain engineer snel aan populariteit. Afgelopen jaar groeide het aantal online vacatures met 30 procent in deze functiegroep ten opzichte van 2014. Volgens Van der Kooi zijn het met name pas afgestudeerde hbo-ers en universitair opgeleide supply chain professionals, die hier als eerste stap in hun carrière op af komen. “Industriële bedrijven en logistieke dienstverleners zien thema’s als e-commerce, Big Data en 3D printing op zich afkomen en kunnen deze high potentials goed gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe diensten.”

Inkoop of supply chain?

Ook vanuit inkoopkringen verschuift de aandacht naar supply chain management. Op de website inkopers-cafe.nl wijst columnist Sander Koopmans op de toegenomen complexiteit waar supply chains een antwoord op moeten vinden. Volgens Koopmans heeft het supply chain management gedachtegoed teveel een logistieke focus. Inkopers zouden meer proactief die rol moeten oppakken.
Van der Kooi denkt daar anders over. “Supply chain professionals hebben een betere focus op processen en integraal denken. Daar kunnen inkopers nog veel van leren. Aan de andere kant zullen supply chain managers zich wat meer bekwaamheid moeten aanleren op het gebied van onderhandelen. Als dat gebeurt verwacht ik verdere groei van het aantal supply chain vacatures en ga ik er van uit dat de supply chain manager meer en meer een plekje in de managementboard zal weten te veroveren. Het vak is een stuk volwassener geworden.”

Reageer op dit artikel