nieuws

Vier finalisten Interim Challenge bekend

Supply chain

Vier finalisten Interim Challenge bekend

Rob La Grand, Edward Heijnen, Tijmen Muijs en Wilco Salemink zijn de vier finalisten van de Interim Challenge 2016. Op 14 januari strijden ze tijdens het congres Survival of the Fittest om de titel Supply Chain Interim Manager 2016.

Hoe weet je of een interim manager echt goed is in zijn vak? Of hij niet alleen kennis en ervaring heeft, maar ook de competentie om mensen mee te nemen in een grote verandering? BLMC schreef hiervoor de Interim Challenge 2016 uit. De deelnemers werkten een complexe case  uit, rondom het fictieve bedrijf Lion Textiles Group. De interim managers die dat het beste deden, zijn op 3 en 4 december onderworpen aan een kritisch interview.

Reacties finalisten

De finalisten zijn alle vier blij en verrast met hun podiumplek. Waarom zijn juist zij uitverkoren en hoe bereiden ze zich voor op hun presentatie op 14 januari?

Rob la Grand: “Ik heb met veel enthousiasme aan de case gewerkt en kreeg terug van de jury dat ze mijn plan van aanpak heel helder vonden. Voor de presentatie ga ik de case en mijn uitwerking nog eens goed doornemen en mezelf proberen voor te bereiden op mogelijke vragen.”

Edward Heijnen: “Ik heb best wat tijd in de case gestopt en was verrast dat ik bij de laatste acht zat en door ging naar de interviewronde. Daar werd niet alleen doorgevraagd op de inhoud maar ook op hoe je de verandering doorvoert. Voor de finaledag zorg ik dat de casus goed in mijn hoofd zit, verder laat ik het maar op me af komen.”

Wilco Salemink: “Ik doe mee omdat ik het wedstrijdelement leuk vind, om erachter te komen hoe je staat ten opzichte van anderen. Mijn aanpak van de case is dat ik differentiatie heb aangebracht in de verschillende productieflows en daar een supply chain op heb uitgerold. Voor 14 januari neem ik de case nog even goed door en ik probeer me voor te bereiden op de vragenronde.”

Tijmen Muijs: “Business as usual. Ik heb de case aangepakt zoals ik normaal gesproken een interim opdracht aanpak. Ik denk dat het integrale karakter van mijn uitwerking is opgevallen bij de jury, de balans tussen strategie, markt, organistatie & systemen en mindset & gedrag. Wat 14 januari betreft, ik ben er klaar voor. Ik neem het zoals het komt.”

Wat kenmerkt een goede interim manager?

‘Naast vakkennis, ervaring en inzicht is het belangrijk dat een interim manager ook in staat is de aanbevolen verandering voor elkaar te krijgen,’ aldus Michel van Buren, directeur van BLMC, het bedrijf dat de Interim Challenge organiseert. ‘Daar hebben we in de gesprekken op gelet. Een goede interim manager kan een groep mobiliseren en tempo maken, maar neemt ook de tijd om te praten met mensen die niet mee kunnen of willen. Met alleen macht of kennis red je dat niet; er is empathie voor nodig, en tegelijkertijd afstand. Een verandermanager zal altijd het geheel blijven overzien en zich inzetten voor de beste oplossing. Deze finalisten hebben dat in zich.’

Finale

Op donderdag 14 januari vindt de finale plaats, tijdens het congres Survival of the Fittest, in Burgers’ Zoo te Arnhem. ‘Tijdens dit congres voor directieleden en senior managers staat verandermanagement centraal,’ vertelt Van Buren. ‘De winnaar van de Interim Challenge 2016 zal hier zijn winnende case presenteren, daarnaast treden er verschillende prominente sprekers op.’

Reageer op dit artikel