nieuws

SAP hofleverancier van Business Intelligence-oplossingen

Supply chain

SAP hofleverancier van Business Intelligence-oplossingen

De Business Intelligence (BI) oplossing van SAP geniet de voorkeur van de meeste bedrijven in Nederland. Daarna volgt de BI-oplossing van IBM Cognos, blijkt uit een analyse van Computer Profile.

De zelfstandige database marketing organisatie komt tot deze conclusie op basis van een omvangrijke analyse van circa 7.000 gesprekken die zijn gevoerd met IT-verantwoordelijken bij Nederlandse publieke en commerciële instellingen met 50 of meer medewerkers.

SAP grootste penetratiegraad

Uit deze analyse van Computer Profile blijkt ook dat ongeveer 37 procent van de deelnemers aan deze gesprekken gebruik maakt van een oplossing op het gebied van Business Intelligence (BI). Verder komt naar voren dat SAP de grootste penetratiegraad in BI-software heeft. Circa 15 procent van alle locaties gebruikt SAP voor BI-doeleinden. BI-oplossingen van IBM Cognos worden door een kleine 10 procent gebruikt. Qlik, voorheen QlikTech, kent volgens de database marketing organisatie een penetratie van 4,5 procent.

Oracle en Microsoft sluiten top-5

Als er alleen wordt gekeken naar het aantal vestigingen dat een BI-oplossing gebruikt, dan ziet de top 5 er volgens Computer Profile als volgt uit: 40 procent van de BI-oplossingen is van SAP, circa 24 procent van IBM en 10 procent van alle BI-oplossingen is van Qlik. De top 5 wordt gesloten door Oracle en Microsoft, goed voor circa 6 procent van de BI-oplossingen. Maatwerkoplossingen komen nauwelijks voor. De tien grootste leveranciers zijn samen dan ook goed voor meer dan 90 procent van de gebruikte BI-software.

Multinationals kiezen BI van SAP

SAP komt het meest voor bij multinationals (55 procent). IBM Cognos komt bovengemiddeld vaak voor bij publieke instellingen, het betreft dan met name Nederlandse gemeenten. Qlik wordt bovengemiddeld ingezet door grote nationaal opererende bedrijven (250 tot 2500 medewerkers) en middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers). Ook Oracle kent in deze twee segmenten haar hoogste aandeel in de installed base.

Groothandel veelgebruiker van BI

Business Intelligence oplossingen worden procentueel gezien het meest gebruikt in de segmenten overheid, gezondheidszorg en in het handelssegment. Als echter wordt gekeken naar het aantal bedrijfsvestigingen per segment, is volgens de analyse van Computer Profile te zien dat binnen de industriële sector, de zakelijke en financiële dienstverlening en de groothandel op de meeste bedrijfslocaties gebruik maken van een BI-oplossing.

Reageer op dit artikel