nieuws

Samenwerking verladers en logistieke dienstverleners verhard

Supply chain

Samenwerking verladers en logistieke dienstverleners verhard

Verladers en logistieke dienstverleners (3PL’s) blijven op grote schaal investeren om nog efficiënter met elkaar te kunnen samenwerken. De samenwerking is wel ‘harder’ geworden.

De toegenomen concurrentie binnen de logistieke sector heeft de manier van samenwerking tussen verladers en 3PL’s veranderd. Beide partijen hechten grote waarde aan coöperatief optreden, maar het verwachtingspatroon is toegenomen.

Prestatieverwachtingen

Ongeveer 87 procent van de verladers en 96 procent van de 3PL’s hebben duidelijke prestatieverwachtingen afgesproken Het overgrote merendeel van de verladers (80%) en de 3PL’s (81%) voeren formele functioneringsgesprekken op basis van metingen en resultaten met elkaar.

Achtergrond rapport

Dat blijkt uit het 20ste Annual Third-Party Logistics (3PL) Study van Capgemini Consulting, uitgebracht in samenwerking met Penn State University, Korn Ferry International en Penske Logistics. Het rapport is gebaseerd op antwoorden van meer dan 260 verladers en logistieke dienstverleners in Noord-Amerika , Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika.

Andere manier van samenwerking

Een lagere capaciteit in combinatie met een verdere consolidatie binnen de logistieke sector heeft geleid tot minder partners voor 3PL’s en hogere prijzen. Als gevolg hiervan geeft 44 procent van de 3PL-respondenten aan dat zij hechtere relaties zijn aangegaan om scheepvaartroutes en tijdige leveringen aan hun klanten te kunnen garanderen,  40 procent heeft de tarieven verhoogd.

Risicospreiding

Van de verladers zegt 29 procent dat de middelen niet altijd voor handen waren om zendingen op tijd te verplaatsen. Ook zegt 29 procent met een groot aantal 3PL’s in zee te zijn gegaan zo voldoende logistieke capaciteit tot zijn beschikking te hebben.

Technologie

Om zich te onderscheiden , voeren 3PL’s duurzame toegevoegde waarde, innovatieve oplossingen en informatie door om data-gedreven beslissingen te vergemakkelijken. 3PL’s zetten ook technologie en data in om verladers te helpen bij het selecteren van de efficiëntste manier van verzending.|
Van de respondenten maakt 60 procent gebruik van technologie om de transparantie van orders, verzendingen en inventaris te verhogen; 40 procent zet planningstechnologie in voor transportmanagement; en 48 procent maakt gebruik van technologie voor de planning binnen transportmanagement.

Innovatie in logistiek noodzakelijk

Om te voldoen aan toenemende klanteisen, zegt 58 procent van de respondenten in nieuwe competenties te willen investeren en 40 procent gebruik te willen maken van innovaties van bedrijven uit andere industrieën. 15 procent geeft aan competenties van concurrenten in te willen zetten. Shanton Wilcox, Logistics and Fulfilment Lead bij Capgemini Consulting. “Social, crowd sourcing en flexibele fulfilment zullen samenvallen en creëren daarmee mogelijkheden voor alternatieve logistieke dienstverleners. Het zal voor traditionele aanbieders een uitdaging zijn om met deze omstandigheden om te gaan.”
Nieuwe vaardigheden

De logistieke sector wordt geconfronteerd met een ongekende krapte op de arbeidsmarkt. 79 procent van de 3PL’s zegt niet voorbereid te zijn op de mogelijke gevolgen voor hun supply chain. Meer dan de helft van de verladers (53%) vertrouwt er echter op dat 3PL’s ervoor zullen zorgen dat de krapte op de arbeidsmarkt niet van invloed zal zijn op hun business. 3PL’s zullen hun werknemers op een nieuwe, meer efficiënte manier moeten inzetten en hun strategie voor het aantrekken en behouden van medewerkers moeten heroverwegen, aldus het rapport.

 

Reageer op dit artikel