nieuws

UPS SC onderzoek: productie hightech dichter bij huis

Supply chain

UPS SC onderzoek: productie hightech dichter bij huis

Nearshoring wint aan populariteit onder Europese hightech bedrijven. Ook zijn de bedrijven optimistisch over de exportgroei.

58 procent van de Europese hightech bedrijven verwacht dat de export van hightech-producten naar andere landen zal toenemen. 35 procent van de logistieke besluitvormers in de Europese hightech sector is van plan om naar nearshoring (productie en/of assemblage dichter naar de vraag verplaatsen) over te stappen; dat is 9 procent meer dan in 2013.

Onderzoek

Dat zijn twee belangrijke conclusies uit het onderzoek “UPS Change in the (Supply) Chain”.  Voor het onderzoek heeft UPS 516 leidinggevenden van onder andere Nederlandse bedrijven in de hightech-markt gevraagd naar de inrichting van hun supply chain en de verwachtingen die zij voor de komende jaren hebben.

Export

De vooruitzichten voor de groei van hightech export blijven positief in Europa. 58 procent geeft aan dat de export de komende twee jaar sneller zal groeien of gelijk zal blijven. De drie voornaamste opkomende markten voor hightech bedrijven zijn: Brazilië (21%), Rusland (20%) en India (20%). Mondiaal gezien gelooft 75 procent dat de export sneller zal groeien of gelijk zal blijven de komende twee jaar.

Behoefte aan hulp

Culturele uitdagingen blijken het voornaamste obstakel (38%) te vormen voor uitbreiding naar opkomende markten. De hightech bedrijven hebben behoefte aan hulp bij het vergemakkelijken van import-/exportprocedures en hulp nodig om optimaal gebruik te kunnen maken van de bestaande infrastructuur en capaciteiten in het land zelf. Een mogelijke oplossing kan zijn: een samenwerking met logistieke dienstverleners, aldus de respondenten.

 Supply chain strategie

Over de te kiezen supply chain strategie (offshoring, nearshoring of rightshoring) is minder eenduidigheid.  De techniek wordt bepaald door de mate van flexibiliteit. Hightechbedrijven maken dan ook gebruik van een combinatie van shoring strategieën.

Nearshoring

Hoewel er spreiding plaatsvindt, valt de opkomst van nearshoring ( productie en/of assemblage dichter naar de vraag verplaatsen) Deze techniek wordt steeds vaker als strategie ingezet voor de toeleveringsketen van hightechproducten.
De enquête van dit jaar toont aan dat 35 procent van de logistieke besluitvormers in de Europese hightech sector van plan is om naar nearshoring over te stappen; dat is 9 procent meer dan in 2013

 Verbetering risicomanagement

Hightechbedrijven in Europa geven prioriteit aan risicobeoordeling en meer dan de helft beschouwt zichzelf als toonaangevend op dit gebied. De voornaamste problemen zijn: regulatieve complexiteit (47%),  kapitaalverkeer (47%), cyberbeveiliging (46%) en vertraging door weersomstandigheden (42%).

Verbeteren samenwerking

De twee voornaamste strategieën in Europa zijn zorgen dat er meer zicht komt op de toeleveringsketen (52%) en het verbeteren van de samenwerking met leveranciers (46%). Andere strategieën zijn:  het creëren van speling in de toeleveringsketen, reverse logistics, beheer van vervangende onderdelen aanscherpen en onderhoud van én overzicht op fabrieken verbeteren.

3D-printen wint terrein

3D-printen wordt steeds populairder in deze sector. In Europa laat 66 procent van de ondervraagden weten praktische ervaring te hebben met 3D-printen. Wereldwijd zet 75 procent van de ondervraagden 3D-printen bij het ontwerpen van nieuwe producten. In Europa is dat 70 procent. 63 procent gebruikt de techniek voor de ontwikkeling van reserveonderdelen.

Reageer op dit artikel