nieuws

Nature’s Pride krijgt beter keteninzicht met BI van Qlikview

Supply chain

Nature’s Pride krijgt beter keteninzicht met BI van Qlikview
(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Maasdijk - Nature's Pride

AGF-bedrijf Nature’s Pride uit Maasdijk in Westland heeft de implementatie afgerond van nieuwe business intelligence (BI) software van Qlikview. Met het zogeheten visual analytics platform van het softwarebedrijf vergroot de importeur en exporteur van exotische groente en fruit volgens eigen zeggen nu het inzicht in de keten van teler tot consument.

Met de inzet van QlikView verwacht Nature’s Pride bovendien haar processen beter en effectiever in te kunnen richten en kosten te besparen. Door op eenvoudige wijze visueel inzicht te geven in data voorziet de business intelligence software daarnaast in de groeiende informatiebehoefte vanuit de medewerkers van het AGF-bedrijf dat zich in Maasdijk naast de import en export van exotisch groente en fruit ook bezighoudt net het rijpen, verpakken en distribueren van deze producten.

Toename aan beschikbare data

Door de flinke groei die het AGF-bedrijf uit het Westland in korte tijd doormaakte, is ook de hoeveelheid aan gegevens fors toegenomen. Het was voor de medewerkers lastig om al deze data te ontsluiten uit de verschillende software systemen en op een begrijpelijke manier te presenteren. Het bedrijf, dat sinds begin 2014 in een modern pand zit met geautomatiseerd magazijn,  zocht daarom naar een passende oplossing, die aansluit op deze systemen en waarbij bovendien zelf de controle kan worden gehouden.

Hoge mate van zelfstandigheid

Nature’s Pride beschikt over een eigen BI-afdeling. Een grote mate van zelfstandigheid en de mogelijkheid om zelf te kunnen ontwikkelen waren dan ook belangrijke eisen vooraf. Met behulp van zogheten ‘seeing-is-believing-sessies’ heeft het AGF-bedrijf definitief gekozen voor Qlikview.

Productiviteits-dashboard

Het platform wordt op dit moment ingezet voor de bedrijfstakken productie en commercie. Het ontwikkelde productiviteits-dashboard geeft onder andere actueel inzicht in het aantal personen dat op dat moment aan het werk zijn, op welke snelheid zij werken en of ze boven of onder de gestelde norm presteren. Ook de snelheid en het aantal stopminuten van de machines worden weergegeven in dit dashboard. Hierdoor heeft Nature’s Pride per productielijn inzicht in het verloop.

Behoeftes eindklant

Het commerciële dashboard geeft eveneens inzicht in bepaalde productcombinaties en de totale afname van producten. Hierdoor kan goed worden gemonitord welke behoefte de eindklant heeft en welke producten populair zijn.

Kostenbesparingen realiseren

Ten slotte wordt met het financiële dashboard de balans opgemaakt en de kosten en opbrengsten in kaart gebracht. Zo is het bedrijf uit Maasdijk volgens eigen zeggen in staat de vinger op de zere plek te leggen en kostenbesparende beslissingen te nemen op basis van data in plaats van op onderbuik gevoel. Qlikview-partner Unit4 verzorgde de volledige implementatie van de business intelligence software bij Nature’s Pride

Lees ook het juni-nummer van Logistiek Magazine met daarin een uitgebreide reportage over het geautomatiseerde magazijn van Nature’s Pride.

Reageer op dit artikel