nieuws

Winnaars voorraadtest blikken terug op droomstart carrière

Supply chain

Winnaars voorraadtest blikken terug op droomstart carrière

Een jaar geleden kwamen ze in de spotlight door hun deelname aan de Nationale Voorraadtest en de hoge score die ze hierbij haalden. Ze wonnen de hoofdprijs: een baan bij voorraadspecialist Slimstock. Aad Smits en Steven Pauly blikken terug op een droomstart van hun carrière.

Volgende week gaat voor de tweede keer de Nationale Voorraadtest van start, een initiatief van Slimstock en Logistiek.nl waarin studenten hun kennis van voorraadbeheer kunnen toetsen. De ultieme hoofdprijs is een baan bij Slimstock, software- en kennisleverancier op het gebied van voorraadoptimalisatie.

Vorig jaar viel twee jongemannen die eer te beurt: Aad Smits en Steven Pauly. Ze vielen op door hun hoge score in de test. Na een strenge selectieprocedure kregen ze tijdens de Nationale Voorraaddag, in juni vorig jaar, op feestelijke wijze (foto) een baan bij Slimstock in het vooruitzicht gesteld.

Hoe is het jullie afgelopen jaar vergaan?

Aad Smits: “Ik ben augustus vorig jaar als young professional bij Slimstock aan de slag gegaan. Na de nodige trainingen heb ik meegeholpen met voorraadanalyses voor nieuwe en bestaande klanten. Bij deze laatste kijk je of ze wel het maximale uit Slim4, het softwarepakket van Slimstock, halen. Al vrij snel ben ik mee naar klanten gegaan en sinds begin dit jaar bezoek ik ook zelfstandig klanten. Dat vind ik het leukst om te doen. Over een maand gaat mijn eerste project live waar ik vanaf het begin bij de implementatie ben betrokken. Daar kijk ik echt enorm naar uit.”

Steven Pauly kwam in september in dienst bij Slimstock in België. Ook hij doorliep diverse trainingen en ging meedraaien in projecten, met name bij retailers. “Het oplossen van logistieke vraagstukken bij klanten, dat is wat ik het allerleukste vind aan dit werk. Dat kan puur over het optimaliseren van de voorraad gaan, maar ook over het analyseren van bedrijfsspecifieke stromen en het integreren daarvan binnen onze software.”

Wat is het belangrijkste dat je het afgelopen jaar hebt geleerd?

Pauly: “Dat voorraadbeheer veel meer is dan alleen het plannen en controleren van voorraden. Het gaat er ook om dat processen op één lijn kunnen worden geplaatst. Dat planners goed worden aangestuurd, dat ze zich op de juiste artikelen focussen, dat leveranciers worden betrokken bij het planningsproces, dat er aandacht is voor masterdata, et cetera. Ook moet je soms out-of-the-box kunnen denken.”

Smits: “Wat ik heb gemerkt is dat de praktijk altijd weer anders verloopt dan de theorie. Je komt bij iedere klant weer andere zaken tegen die je mee moet nemen in de eindoplossing. Dit kan van alles zijn. Soms gaat het om specifieke afspraken met leveranciers, soms gaat het om bedrijven die zowel op order produceren als uit voorraad leveren, iedere situatie is weer anders.”

Wat is je tegengevallen, waarop heb je je verkeken?

Smits: “Tot nu toe bevalt het gelukkig allemaal nog erg goed. Het is wel zo dat er in het begin veel op je afkomt en je moet je in korte tijd veel kennis eigen maken. Ook kom je bij veel verschillende typen bedrijven over de vloer. Daar moet je je goed in verdiepen.  Zolang je echter plezier in je werk hebt, is het niet erg om soms een stapje extra te doen.

Pauly: “Wat je in het begin onderschat is dat er binnen bedrijven ook mensen zijn die tegengas geven. Mensen die je eerst moet zien te overtuigen van de kracht van voorraadbeheer en de oplossing die wij hiervoor bieden. Je bent er als consultant ook voor verantwoordelijk dat binnen een bedrijf alle neuzen dezelfde kant op gaan staan. Wat trouwens opvalt is dat de mensen die in het begin het meeste tegengas geven, op het laatst vaak de grootste voorstander zijn van het project.”

Welk advies zou je studenten willen meegeven?

Pauly: “Ik zou ze willen meegeven dat voorraadbeheer een mooi vak is waarmee je met alle facetten van supply chain management in aanraking komt. Inkoop, sales, leveranciers, retouren,… alle afdelingen binnen een bedrijf leer je kennen.”

Smits: “Kies een baan die je leuk vindt! Je besteedt in je leven een groot deel van je tijd aan werk, dus het is belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat. Zorg daarnaast dat je je nieuwsgierigheid niet verliest.”

Nogmaals Smits: “En verder zou ik nog willen benadrukken dat Slimstock echt de ideale werkgever is voor starters zoals wij. Je leert in korte tijd heel veel type bedrijven kennen en je kunt je op allerlei terreinen ontwikkelen. Persoonlijk spreekt het werk als consultant mij aan, omdat ik het een uitdaging vind om mee te denken over oplossingen voor onze klanten. Sommige van mijn collega young professionals zijn bijvoorbeeld opgeschoven richting product development, en weer anderen richting sales. Zolang je gemotiveerd bent en initiatief toont kun je hier volledig je eigen carrièrepad bepalen.”

Reageer op dit artikel