nieuws

Windesheim is podium studentenbattle SC Finance

Supply chain

Windesheim is podium studentenbattle SC Finance

Tachtig universiteitsstudenten uit de hele wereld spelen begin april op de campus van Windesheim in Zwolle de finalerondes van het business simulatiespel ‘The Cool Connection’.

The Cool Connection is een business simulatiespel voor studenten economie, logistiek en bedrijfskunde. Van 7 tot en met 10 april is Windesheim het podium voor de finale van de Global Student Challenge. In teams van vier besturen de studenten een fictief internationaal bedrijf dat handelt in schoonheidsproducten. De opdracht is het bedrijf winstgevender te maken door een brug te slaan tussen logistieke en financiële aspecten van bedrijfsvoering. De spelers maken kans op een prijzenpot van 20.000 euro en een stageplek bij een multinational.

Ketenfinanciering

Na een jaar van kwalificatierondes dingen de 20 beste landenteams mee naar de finaleplek. Het Nederlandse team dat in de eindstrijd wist te door te dringen bestaat uit vier studenten van Windesheim. Bij de Global Student Challenge draait het om teamwork en het toepassen van ketenfinanciering. Het uitgangspunt is geld in de keten van producent, leverancier en afnemer optimaal in te zetten. Bijvoorbeeld door geld te besparen met efficiënte inkoop van goederen. Of door facturen van leveranciers eerder uit te betalen zodat ze kunnen investeren in kwaliteit.

Multidisciplinair team

Het lectoraat Supply Chain Finance van Windesheim is nauw betrokken bij de organisatie van de Student Global Challenge in Zwolle. “Ketenfinanciering is een complex samenspel van financiering dat gaat over bancaire, logistieke en bedrijfskundige zaken. In het bedrijfsleven krijgen professionals vanuit diverse vakgebieden met ketenfinanciering te maken. De game bereidt studenten als multidisciplinair team voor op die toekomstige rollen”, zegt lector Michiel Steeman. De deelnemende studenten nemen in het spel de functies van inkoopmanager, manager sales, financial manager en de supply chain manager. De inkoop- en verkoopmanagers letten op de balans tussen inkoop en verkoop. De financial manager houdt zicht op de geldstromen en de supply chain manager heeft oog voor de hele distributieketen van het bedrijf, van leverancier tot klant.

Game simulaties

In vier dagen tijd spelen de twintig gekwalificeerde teams tegen de andere internationale finalisten. De studenten moeten oplossingen bedenken voor realistische bedrijfskundige situaties. Zo moeten ze bijvoorbeeld omgaan met faillissementen van klanten en leveranciers en veranderend kredietbeleid van banken en kredietverzekeraars. In onderhandelingen met een logistiek dienstverlener moet de tijdigheid van leveringen worden zeker gesteld. Ook krijgen ze te maken met fluctuaties in wisselkoersen en met de wens van klanten om maatschappelijk verantwoord te produceren en in te kopen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zullen de studenten moeten laten zien hoe ze als management team presteren.

Masterclass

Bent u werkende en wilt u uw kennis over Supply Chain Finance ook vergroten? Dat  kan door het bijwonen van de unieke masterclass SC Finance van Logistiek – Nyenrode Academy. Aan de hand van de game The Cool Connection wordt u door de belangrijkste SC Finance thema’s geleidt. De masterclass wordt gehouden op 22 en 23 april.

Reageer op dit artikel