nieuws

Shopping Tomorrow: de logistieke hoofdstukken uitgelicht

Supply chain

Shopping Tomorrow: de logistieke hoofdstukken uitgelicht

Hoe winkelt de consument in 2020 en hoe kan ondernemend Nederland succesvol inspelen op de veranderingen die gaan komen? 660 expert bogen zich over deze vraag. De antwoorden, ook de logistieke, staan in de ‘e-commercebijbel’ Shopping Tomorrow. Lees de tips van logistieke experts en stel ze een vraag.

Dertig expertgroepen die elk een hoofdstuk hebben geschreven, 450 pagina’s dik. Met de publicatie van het boek Shopping Tomorrow is de fase van Shopping 2020 afgerond.  Er zijn drie logistiek gerelateerde hoofdstukken in het boek. Wat bevelen zij online ondernemers aan?

Inkoop & supply chain

Pieter Aarts (logistieke manager Grandvision) en Charlotte van Hooijdonk (supply chain adviseur bij Solvint) van de expertgroep inkoop & supply chain gaven tijdens de Webwinkel Vakdagen een inkijkje in hun hoofdstuk. Van Hooijdonk: “Je hebt een USP als je de beste informatie hebt en je kunt voorspellen wat de klant morgen gaat kopen.”

Nieuwe technieken benutten helpt bij het inzichtelijk maken van bijvoorbeeld de voorraad. Een best practise die wordt aangehaald is van Wolky.  Dit bedrijf laat zien dat zonder centraal magazijn de weborders vanuit een winkel kunnen worden geleverd. Met RFID wordt de voorraad realtime gevolgd. Met één scanhandeling is de voorraad geteld.

Wat kun je verder doen om e-commerce winnaar te worden? “Niet zoeken naar de oplossing, die zijn er al. Kies wel voor een supply chain aanpak, dat is de winnende factor voor retail in 2020”, aldus Aarts.

Warehousing & retouren

Op weg naar 2020 staan ons ook nog veranderingen te wachten op het gebied van warehousing. Dat meldt de expertgroep Warehousing & Retouren in een hoofdstuk. Door de groei van e-commerce verandert de wereld van warehousing drastisch. Meer en kleinere orders, late cut-off tijden, grillige bestelpatronen, de complexiteit van retouren. Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de processen, werkwijze, locatie en inrichting van distributiecentra.

Bij uitdijende assortimenten komen goederen-naar-de-man-systemen in beeld. Leveranciers hebben antwoorden hierop in de vorm van shuttlesystemen en KIVA-robots. De verwachting is dat verdere robotica zijn opwachting gaat maken in logistieke omgevingen.

Delivery & Service

Marcel van Trier (consultant bij ConQuaestor) en Tom Steffens (projectleider internetlogistiek RUG) vertellen in een presentatie over de uitkomsten van de expertgroep Delivery & Service. “De consument wil de regie over de levering en wil kunnen bijsturen. De customer journey stopt niet na ontvangst van het pakketje”, aldus Steffens. Geschetst wordt dat een soepele retourafhandeling een kans is. “Het vervult de servicebelofte aan de klant en dat draagt indirect bij aan de bedrijfsdoelstellingen.”

Uitreiking boek

D66-parlementariër Kees Verhoeven,  Prof. Dr. Miša Džoljić, Rector Magnificus van Nyenrode Business Universiteit en Daniel Ropers, CEO van Bol.com namen de eerste exemplaren van de  ‘e-commercebijbel’ in ontvangst tijdens de Webwinkel Vakdagen. Zij krijgen dit uitgereikt uit handen van Ed Nijpels, voorzitter van thuiswinkel.org.

Met de publicatie van het boek is de eerste fase van Shopping2020 afgerond. “Het is een blijvend platform dat onder de nieuwe naam Shopping Tomorrow verder gaat”, aldus Jorij Abraham, programmadirecteur van het onderzoek. De Shopping Tomorrow Wiki is online te raadplegen . De experts zullen zich de komende jaren buigen over meer specifieke problemen waar online retailers tegenaan lopen.

Stel een vraag
Stel je logistieke e-commerce vragen op Logistiek Link aan experts en logistiek professionals die ook op Logistiek.nl actief zijn zoals Tom Steffens (warehousing), Victor Ponsioen (warehousing), Vincent Weinschenk (warehousing), Dave Anakotta (warehousing), Walther Ploos van Amstel (Delivery & Service) of Stef de Bont (retouren). Stel je vraag en de redactie zorgt dat een van de experts een antwoord geeft!

Reageer op dit artikel