nieuws

NK Speed Docking 2015 gaat dieper de keten in

Supply chain

NK Speed Docking 2015 gaat dieper de keten in

De vijfde editie van het NK Speed Docking staat op het punt van beginnen. Vanaf 16 maart aanstaande strijden ruim 300 distributiecentra om de titel ‘Nederlands Kampioen Speed Docking. Uit de vele procesdata van de deelnemers, willen de organisatoren Connekt en CAROZ de competitie dit jaar naar een hoger supply chain niveau tillen zonder daarbij het praktische element uit het oog te verliezen.

In 2011 begon het NK Speed Docking als competitie om de verblijftijden van vrachtwagens op distributiecentra inzichtelijk te maken. Nu vijf jaar later is de competitie volgens Herman Wagter van Connekt uitgegroeid tot ‘een groots supply chain initiatief’. “Met de deelnemende retailers, fabrikanten en logistiek dienstverleners onderzoeken we verbeterkansen in de food retail. Data- en procesanalyses maken de potentie inzichtelijk en best practices worden gedeeld. Door de verschillende inzichten te verbinden werken we samen aan een win-win-win situatie”, verklaart Wagter.

Vijf nieuwe deelnemers

Voor de Speed Docking editie van dit jaar, dat als thema heeft Connecting Insights, zijn de eerste 20 deelnemers inmiddels bekend. Vijf daarvan doen voor het eerst mee. Edward Heijnen, director supply chain development bij CAROZ, zegt hierover: “Uit de belangstelling blijkt dat er behoefte is om de samenwerking binnen en tussen supply chains te blijven verbeteren, maar dat ook de vraag beantwoord moet worden wat een efficiënt ontvangstproces nu concreet in euro’s oplevert.” Daarom wordt er volgens Heijnen dit jaar nog dieper ingegaan op de processen en de verzamelde data. “Samen met een viertal studenten van onder andere de Maastricht University willen we logistieke innovatie en samenwerking in de Nederlandse food-retail faciliteren.”

Nieuwe vervolgstappen

De vier maken vervolgstappen op het onderzoek van de Fontys studenten Michael Hilden en Fabian Wilbert die tijdens de Speed Docking competitie van 2014 de ontvangstprocessen van een zestal retailers in kaart hebben gebracht. Op basis hiervan is het opgesplitste ontvangstproces inzichtelijk geworden en zijn er veel verbeterpunten aangedragen door Hilden en Wilbert.

Competitie wordt meer ketengericht

Tijdens het NK Speed Docking van dit jaar verrichten de vier studenten dezelfde procesmetingen bij de nieuwe retailers in de competitie en anderzijds door het onderzoek naar een hoger supply chain niveau te brengen. Centraal staan daarbij de potentiële voordelen (uitgedrukt in euro’s) in de supply chain, vertaald naar een concreet actieplan om deze ook daadwerkelijk te realiseren. Heijnen: “Speed Docking wordt in 2015 duidelijk meer ketengericht, omdat de financiële voordelen door rendementsverbeteringen verder gaan dan alleen het ontvangstproces bij de afleveradressen.”

Sneak Preview bij PLUS Retail

In aanloop naar de start van het NK Speed Docking, dat op 16 maart begint en tien weken zal duren, vindt er op dinsdagochtend 24 februari alvast een officiële bijeenkomst plaats in het distributiecentrum van PLUS Retail in Ittervoort. De bijeenkomst is bedoeld voor alle (potentiële) deelnemers en sponsors van de competitie.
Peter Brugge, PLUS Retail zegt vooruitlopend op deze bijeenkomst: “We willen fabrikanten, logistiek dienstverleners, sponsoren en collega retailers graag nodigen om een kijkje te nemen in één van onze distributiecentra. Een goede samenwerking begint immers in mijn ogen bij wederzijds begrip van het ontvangstproces.”
Meer weten of deelnemen aan NK Speed Docking 2015? Neem dan contact op met Jonneke van de Kamp via: vandekamp@connekt.nl.

Reageer op dit artikel