nieuws

Hoogvliet stoot Albert Heijn van Industributie-troon

Supply chain

Hoogvliet stoot Albert Heijn van Industributie-troon

De hoofdprijzen tijdens het jaarlijkse Industributiediner gingen woensdagavond naar Group of Butchers (vers en private label), Coca-Cola (industrie) en Hoogvliet (retail). Deze fabrikanten werden door retailers in het zonnetje gezet voor onder meer de mate van leveringsbetrouwbaarheid en supply chain transparantie.

De prijzen werden woensdagavond uitgereikt in het Okura-hotel in Amsterdam. Bij Industributie, georganiseerd door Distrifood/Foodmagazine, geven fabrikanten en retailers rapportcijfers aan elkaar. Een aantal logistieke aspecten zijn criteria bij het vaststellen van de punten. Bij de retailers is marktleider Albert Heijn van de troon gestoten door Hoogvliet, een partij die nog nooit eerder won.

Vers

Binnen vers en private label wint Group of Butchers, dat tot voor kort bekend stond als Dutch Grill Specialties. Met het rapportcijfer 8,65 scoort de fabrikant van ambachtelijke vleeswaren het hoogste rapportcijfer ooit voor een leverancier in Industributie. Bake Five en Johma zijn de nummers twee en drie. Het is het vierde jaar op rij dat DGS wint in de categorie vers en private label.

Industrie

Bij Industrie ging de strijd om de hoofdprijs tussen verschillende fabrikanten uit de dranken-sector, met Coca-Cola als de uiteindelijke winnaar. Vorig jaar stond deze fabrikant nog op de tweede plaats. Andere belangrijke verschuivingen op de ranglijst: FrieslandCampina klimt van de 70e naar de 14e plaats en bedrijven als D.E Master Blenders 1753, Bavaria, Red Bull, H.J. Heinz en Alpro Soja hebben een grote sprong vooruit gemaakt.

Bij de beoordeling van de merkartikelfabrikanten en de vers- en private label leveranciers zijn het inzicht in de supply chain en de leverbetrouwbaarheid belangrijke criteria.

De winnaars per categorie:

 • Dranken: Coca-Cola
 • Zoetwaren/Snacks: PepsiCo
 • Kruidenierswaren en overig: DE Master Blenders 1753
 • Zuivel en kaas: Unilever Foods
 • Diepvries: Aviko
 • Vlees, vleeswaren, vis en salades: Group of Butchers
 • Agf en brood: Bake Five
 • Drogmetica, schoonmaak- en onderhoudsartikelen: Procter & Gamble
 • Nonfood overig: Nestlé Purina
 • Private label kruidenierswaren: Intersnack
 • Beste category management: Hoogvliet
 • Beste inkoopmanagement: Superunie
 • Beste formulemanagement: Jumbo

Onderzoek

Het Industributie-onderzoek wordt op initiatief van Foodmagazine uitgevoerd door EFMI Business School en onderzoeksbureau IRI. Dit jaar was de 27e editie van het onderzoek.

Amazon

Voormalig AmazonFresh topman Tom Furphy sprak tijdens het industributiediner. Hij stelde de supermarktretailers gerust door te zeggen dat ze op e-commerce gebied weinig hebben te vrezen van nieuwkomers in het versassortiment.

Bekijk ook de foto-reportage van het Industributie diner.

Reageer op dit artikel