nieuws

DHL wil Bpost aftroeven met afhaalnetwerk

Supply chain

DHL wil Bpost aftroeven met afhaalnetwerk

Pakketvervoerder DHL wil in België een netwerk van 1.600 afhaalpunten opzetten en zo de concurrentie aangaan met de marktleidende partij bij de zuiderburen Bpost.

DHL wil zich met de divisie DHL Parcel in België richten op het volwassen maken van haar B2C-netwerk. De vervoerder ambieert een netwerk van 1.600 afhaalpunten in winkels, zogenoemde DHL Parcelshops, verspreid over het hele land. Dit moet het eind van het jaar zijn gerealiseerd. Daarmee zou het in aantal de 1.343 postkantoren en postpunten van huidig marktleider Bpost overtreffen en bijna dubbel zo groot zijn als het Kiala-netwerk van concurrent UPS.

Marktleider afhaalpunten

Vorig jaar introduceerde DHL de Parcel dienst om verder te kunnen groeien in e-commerce. “We willen een alternatief bieden voor Bpost, zowel voor de verzendende bedrijven als de consument die zijn pakje afhaalt”, zegt Jan Van Roey, managing directeur van de nieuwe divisie DHL Parcel Belgium. “We streven ernaar eind dit jaar marktleider te worden op het vlak van afhaalpunten”, verklaart Van Roey aan de Belgische nieuwssite De Tijd.

Op tien minuten afstand afhalen

DHL beschikt momenteel over 600 afhaalpunten via een samenwerking met het Kariboo-netwerk en zegt in amper enkele maanden 500 bijkomende winkelpunten erbij te krijgen voor het eigen afhaalconcept DHL Parcel. Tegen het einde van dit jaar moeten daar nog eens 500 eigen afhaalpunten bijkomen, om tot het streefdoel van 1.600 te komen. Dat betekent volgens van Roey dat elke Belg op tien minuten wandelafstand van een DHL-afhaalpunt zit.

Belgen halen groeiachterstand in

Het is niet zo gek dat DHL aan de weg wil timmeren in België. De Belgen hebben het internetshoppen ontdekt en halen de groeiachterstand nu in die ze hadden op andere landen.

Pakketkluizen en zondaglevering

De concurrentieslag tussen BPost en DHL uit zich ook in de steeds flexibelere uren voor thuisbezorging. DHL Parcel levert ook ’s avonds en zaterdag. Eerder maakte Bpost bekend op zaterdag pakjes te zullen bezorgen. In een reactie op PostNL test Bpost ook leveringen op zondag uit. DHL installeerde in Nederland ook pakketkluizen waar consumenten hun pakjes kunnen afhalen. Bpost heeft meer dan 130 pakjesautomaten. In België zijn de pakketstations niet voorzien in de huidige lancering, maar DHL sluit niet uit dat ze op termijn ook op de Belgische markt komen.

Reageer op dit artikel