nieuws

Ziekenhuis gaat het beste om met traceerbaarheid

Supply chain

Ziekenhuis gaat het beste om met traceerbaarheid

Het Ziekenhuis Bernhoven in Uden is de winnaar geworden van een nieuwe prijs, de GS1 Samen Werkt Verkiezing. Betere traceerbaarheid komt de veiligheid van patiënten ten goede en verlaagt de kosten.

GS1 stelde vijf genomineerden voor, naast het ziekenhuis waren dat FrieslandCampina, Garden Retail Services, Superunie en Wavin. Publiek mocht stemmen en een jury velde het eindoordeel.

Traceren implantaten

In de jury zaten Sander van der Laan (voorzitter GS1 Nederland en algemeen directeur van Albert Heijn), Walther Ploos van Amstel (Hogeschool van Amsterdam) en Pascal Kuipers (onafhankelijk journalist). In het juryrapport staat dat Ziekenhuis Bernhoven door het coderen en het vastleggen van informatie een goed inzicht heeft in hun logistieke proces, zoals in de voorraden, en vooral ook dat implantaten die bij de patiënt zijn ingebracht voor 100 procent kunnen worden getraceerd. Daartoe heeft de instelling de GS1 standaarden toegepast, die zich in andere sectoren al hebben bewezen, wat volgens de jury een echte doorbraak is.

Voorbeeldprojecten – ‘Albert Heijn van de sector’

Wavin eindigde bij de verkiezing nipt op een tweede plaats en werd door de jury geroemd als ‘de Albert Heijn van de sector’, vanwege de radicale doorvoering van barcodescanning in de bouw.
Onder het motto ‘Excelleren in implementeren’ wil GS1 Nederland succesvolle projecten voor het voetlicht brengen en andere bedrijven inspireren om ook aan de slag te gaan met barcodes, centrale artikeldatabases en elektronisch berichtenverkeer om samenwerking in supply chains te verbeteren.

Doorbraak in levensmiddelensector

De doelstellingen van GS1 zijn in 2014 weer wat dichterbij gekomen. In 2014 is het aantal leveranciers met ruim 25 procent (289 in totaal) gegroeid en ook zijn er 25 nieuwe retailers en groothandels aangesloten, waaronder Etos, Bol.com en Makro. Daarnaast gebruiken Superunie en haar 13 leden nu allemaal de artikelinformatie uit GS1 DAS om hun processen te verbeteren. De levensmiddelensector heeft hierbij een doorbraak bereikt. Alle food retailers gebruiken nu GS1 DAS als de bron voor artikeldata, zodat Excel-brondocumenten niet meer nodig zijn.
“Wetgeving over etiketinformatie, de groeiende informatiebehoefte van de consument, de toenemende automatisering van logistieke processen en de groei van online verkoop zijn allemaal redenen voor bedrijven om producteninformatie in de keten op een gestandaardiseerde manier uit te wisselen”, aldus GS1.

Lees ook: Zorglogistiek 2.0: klant centraal en eigen 4C model

Reageer op dit artikel