nieuws

Vijf best practices strijden om GS1 Samen Werkt prijs

Supply chain

Vijf best practices strijden om GS1 Samen Werkt prijs

Tijdens het Samen Werkt event op 18 november zijn uit vier verschillende sectoren vijf best practice implementatiecases genomineerd voor de GS1 Samen Werkt prijs. Bedrijven die bijdragen aan de sectorbrede toepassing van GS1 standaarden worden met deze nominatie in het zonnetje gezet.

In de sector levensmiddelen en drogisterij zijn de genomineerden Superunie en FrieslandCampina. Vanuit de gezondheidszorg is ziekenhuis Bernhoven genomineerd. Ook Garden Retail Services (doe-het-zelf en tuin) en WAVIN (bouw en installatie) zijn in de race voor de Samen Werkt prijs.

Bedrijven inspireren

Het Samen Werkt event is de kick-off voor de GS1 Samen Werkt verkiezing. Door het delen van implementatiecases wil GS1 Nederland andere bedrijven inspireren tot het (versneld) implementeren van standaarden en de sectoroverstijgende kracht onderstrepen. Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland zei tijdens het Samen Werkt event: “Excelleren in implementeren, dat is de titel van ons meerjarenplan. De focus van de activiteiten van GS1 ligt daarom meer dan ooit op de sectorbrede implementatie van de standaarden. En dit kunnen we alleen maar door, met en dankzij jullie. U draagt bij aan de ontwikkeling, beheer en implementatie van de GS1-standaarden.”

De genomineerden voor de Samen Werkt prijs

Vanuit iedere sector hebben de sectormanagers van GS1 Nederland met hun sectorteam één of twee best practices voor de verkiezing naar voren geschoven. De volgende vijf cases – in alfabetische volgorde – zijn genomineerd:

1. Ziekenhuis Bernhoven

Hans Lunenborg, sectormanager gezondheidszorg: “Als eerste ziekenhuis in Nederland en als tweede ziekenhuis ter wereld werkt het ziekenhuis volgens de GS1 standaard voor traceerbaarheid. In een internationale test, waarbij aan ongeveer 60 punten moet worden voldaan, kon Bernhoven laten zien dat zij daadwerkelijk ieder medisch hulpmiddel voor de OK kan traceren. Op deze manier kunnen zij patiëntveiligheid verhogen, de (logistieke) efficiency verbeteren, gaan voorraden omlaag en kunnen kosten worden gedrukt.”

2. Friesland Campina

Birgitta de Gruijter, senior sectormanager levensmiddelen en drogisterij: “Friesland Campina laat zien dat als grote spelers eenmaal bewegen ze de hele sector kunnen meeslepen op weg naar een echt sectorbrede toepassing. Door een implementatietraject met Jumbo in te gaan, bewijzen ze de gehele sector een dienst. Bovendien staat FrieslandCampina open voor de dialoog en kijken ze serieus hoe processen het best aangepakt of aangepast kunnen worden. Letterlijk een voorbeeldige deelnemer.”

3. Garden Retail Services (GRS)

Jerry Tracey, sectormanager doe-het-zelf en tuin: “GRS Services fungeert als verbindende schakel tussen talloze leveranciers en tientallen retailers in de tuinbranche en is een absolute voorloper als het gaat om de implementatie van standaarden. Hun commitment geeft een duidelijk signaal aan de sector: hier staan we achter en deze kant gaat het op. Doordat ze een deadline durven stellen, laten ze zien dat het serieus is. Soms is een vuist op tafel een beter argument dan het zoveelste overleg.”

4. Superunie

Birgitta de Gruijter, senior sectormanager levensmiddelen en drogisterij: “Er is een groot verschil tussen je wil van bovenaf opleggen en intrinsieke motivatie die uitgaat van informeren, overtuigen en begeleiden. Superunie heeft wat mij betreft een perfecte balans gevonden tussen beide benaderingen. Natuurlijk was het gekwantificeerde schadebedrag van slechte datakwaliteit een dwingend uitgangspunt. Maar vervolgens heeft Superunie ervoor gekozen om het accent voor de leveranciers op terugkoppeling en verbetering te leggen. Dat goed presterende leveranciers een fles wijn mochten ontvangen vat de hele exercitie goed samen. Niet alleen de stok, ook de wortel.”

5. Wavin

Kyra Blankenstein, sectormanager bouw en installatie: “In de bouw en installatiesector wordt veelal projectmatig met wel vijftig tot tachtig partijen per project. De communicatie tussen al die partijen verloopt niet altijd even gemakkelijk en goed. Hier valt dus nog een flinke slag te maken. Dan heb je bedrijven die doen wat nodig is. En bedrijven die meer doen dan nodig is. WAVIN behoort tot de laatste categorie, mede dankzij de tomeloze steun aan de implementatie van de GTIN. Voor een sector waar voor een groot deel nog met papier wordt gecommuniceerd, mag de support en daadkracht van WAVIN niet onderschat worden. “

Publiek en jury

Het publiek bepaalt voor 50% de winnaar en de andere 50% wordt bepaald door een driekoppige vakjury. De jury bestaat uit Sander van der Laan, voorzitter GS1 Nederland, Walther Ploos van Amstel, Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam, verbonden aan de Business Unit Mobiliteit en Logistiek van TNO en Pascal Kuipers, onafhankelijk journalist en fmcg specialist.

Het publiek kan op de website van GS1 online stemmen op hun favoriete implementatiecase

Op 16 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel