nieuws

Voorraadbeheer vanuit CEO/CFO perspectief

Supply chain

Voorraadbeheer vanuit CEO/CFO perspectief

Wat is de impact van IT op het voorraadvraagstuk binnen bedrijven? Goede aansturing en meer inzicht helpt om de complexiteit onder de knie te krijgen. Dat is al heel wat, bleek tijdens de Nationale Voorraaddag.

Met meer dan 150 deelnemers was de Nationale Voorraaddag in en rond het Kasteel Vanenburg in Putten ook dit jaar weer een goed bezocht en boeiend evenement. IMCC en Logistiek.nl boden als organisatoren een afwisselend programma met workshops, de bekendmaking van winnaars van de Nationale Voorraadtest, de uitreiking van studiebeurzen en als opening een drietal interviews met CEO/CFO’s onder leiding van René van Rijckevorsel (Elsevier).

Sturen op beschikbaarheid, niet op kosten

Van Rijckevorsel vroeg Ghislaine Duymelings (CEO van Manatun Benelux) of het bedrijf dankzij nieuwe software straks toe kan met lagere voorraden. Dat is niet het geval, volgens Duymelings. Ze gaf aan dat het assortiment enorm is uitgebreid van 32.000 naar 40.000 artikelen waarvan de helft daarvan nieuw is. Op termijn moet zelfs een uitbreiding naar 200.000 artikelen mogelijk zijn. Dat komt niet allemaal te liggen in Den Dolder – een groot deel ligt in het dc in Frankrijk en steeds meer zal rechtstreeks komen van leveranciers – maar van minder voorraadwaarde in totaliteit zal geen sprake zijn.
“Dat is ook niet waar we op sturen. Wij gaan voor beschikbaarheid. Ons enorm assortiment is juist onze toegevoegde waarde. We kunnen met behulp van software de complexiteit, die alleen maar toeneemt, wel verminderen. Waar leggen we producten op voorraad? Wat komt rechtstreeks van leveranciers? Daar krijgen we meer inzicht in.” Manutan heeft het Slim4 pakket van Slimstock (hoofdsponsor van de Nationale Voorraaddag) aangeschaft.

Boven op het proces zitten als CFO

Ook bij PontMeyer speelt complexiteit een grote rol, vooral omdat de leverancier van hout en bouwmaterialen rond de vijftig vestigingen heeft waar voorraad wordt aangehouden. Daar komen aannemers en bouwbedrijven zelf hun spullen ophalen. “Dat betreft een groot deel van onze omzet en daar zijn we dus zuinig op”, liet CFO René Olsthoorn weten. De omloopsnelheid is relatief laag in deze sector, evenals de gemiddelde waarde van het product. “Dat betekent dat opslag, handling en transport een groot deel van kostprijs bepaald. Dus is ons er veel aan gelegen om dit heel goed te doen en boven op het proces te zitten, want zo kunnen we nog wat verdienen”, aldus Olsthoorn, die een logistieke achtergrond heeft.
PontMeyer staat nog aan het begin van het e-commerce tijdperk. “Natuurlijk biedt ons dat met een extra verkoopkanaal een hogere bereikbaarheid, maar ook ontstaat juist door internet meer transparantie. Daar zijn we als groothandelsbedrijven doorgaans niet bij gebaat. Onderhandelen deden klanten toch al wel, maar hun informatieachterstand is wel een stuk kleiner geworden. Dus we moeten beter ons best doen voor dezelfde marge.”

Verschuiving naar online opvangen

De gevolgen van online bestellen door consumenten laat de boekensector zeker niet onberoerd. Dat geldt ook voor het Centraal Boekhuis (nu CB Logistics). Marinus Ploos van Amstel (CFO) legde uit wat de gevolgen zijn van bestellingen, die op een steeds later moment binnen komen. “Overdag is ons proces een stuk productiever dan in de late avonduren. Webshops die we als klant hebben, zoals bol.com, zijn bereid daarvoor te betalen. Of ze dat doorberekenen aan hun klanten, is aan hen. Wij kijken continu naar onze systemen – en investeren daar ook in met onder andere een nieuw WMS – om de verschuiving van leveringen aan boekhandels naar levering direct aan consumenten op te kunnen vangen. Als logistiek dienstverlener heb je de hoogste toegevoegde waarde, als je op consumentenniveau verpakkingen mag samen stellen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn met dit bedrijf.”

Beloning en aanmoediging jong talent

Aan het einde van de Nationale Voorraaddag kregen twee jong professionals een baan aangeboden bij Slimstock als beloning voor de hoogste score, die ze hadden gerealiseerd bij het invullen van de Nationale Voorraadtest. Daartoe ondergingen ze tijdens het verloop van de dag een uitgebreid assessment onder leiding van Michel van Buren (BLMC).

Tot slot ontvingen drie studenten een studiebeurs ter waarde van 4.000 euro. De uitreiking werd gedaan door prof. Ruud Teunter (Rijksuniversiteit Groningen). Slimstock heeft de prijs ingesteld om studenten aan te moedigen om hun opleiding af te ronden en door te gaan in de logistiek.

 

Discussieer mee op Logistiek Link: kies gewoon een getal…

 

Bekijk hier de video’s die zijn gemaakt tijdens de interviews bij:

Manutan 1 | 2 | 3 | 4

PontMeyer  1 | 2 | 3 | 4

CB Logistics  1 | 2 | 3 | 4

Reageer op dit artikel