nieuws

Internetinvesteerder aast op logistieke kennis Neckermann

Supply chain

Internetinvesteerder aast op logistieke kennis Neckermann

De Nederlandse tak van het in zwaar weer verkerende Neckermann wordt waarschijnlijk overgenomen door het Nederlandse Axivate. Deze investeerder wil profiteren van de logistieke kennis en ervaring die bij het postorderbedrijf aanwezig zijn. Een goed idee, vindt hoogleraar e-commerce Kees Jan Roodbergen.

Afgelopen zomer ging postorderbedrijf Neckermann failliet. De Duitse tak kwam in handen van concurrent Otto. De Nederlands/Belgische tak, 250 fte’s groot, wilde zelfstandig verder maar ook hier is nu een overnamekandidaat voor: investeerder Axivate. “Wij hebben de intentie om de activiteiten in Nederland en Belgie over te nemen”, zei Hans Dreijklufft van Axivate vorige week tegen NU.nl.

 

Profiteren van logistieke kennis
Axivate is een Nederlandse investeerder in internetbedrijven en ziet kansen om hiermee te profiteren van de logistieke kennis en ervaring van Neckermann. “We gaan mogelijk de achterkant van de bedrijfsprocessen delen.”

 

Volgens hoogleraar e-commerce Kees Jan Roodbergen is het heel gebruikelijk dat andere webwinkels een deel van hun logistiek uitbesteden aan een partij als Neckermann. “Neckermann doet dit nu ook al voor een aantal partijen.” De magazijnprocessen in het dc in Sint Jansteen (Zeeland) zijn hier volgens hem ook goed op ingericht.

 

Internet heeft speelveld veranderd

De e-commercemarkt in Nederland stijgt met negen procent per jaar, hoe kan het dan toch dat Neckermann hier niet van weet te profiteren? Roodbergen: “Neckermann is van oudsher een postorderbedrijf met een beperkt aantal concurrenten. Nu met internet is het speelveld totaal anders. Veel concurrenten hebben alleen een webwinkel en concentreren zich volledig op het optimaliseren van het klantcontact, andere bedrijven doen alleen de logistiek. En zijn maar een paar partijen die zowel goed zijn in de frontend als in de backend, Wehkamp is daar een voorbeeld van.”

Reageer op dit artikel