nieuws

‘Nederland is kansrijk als Europese e-fulfilment hub

Supply chain

‘Nederland is kansrijk als Europese e-fulfilment hub

In de hype rondom e-fulfilment is de vraag interessant of Nederland voor deze nieuwe tak van logistiek in potentie ook een ‘gateway to Europe’ is voor vestiging van zowel nationale als internationale distributiecentra. Buck Consultants International (BCI) deed hiernaar onderzoek en licht alvast een tipje van de sluier op van een rapport dat tijdens de E-Fulfilment Expo wordt gepresenteerd.

In opdracht van bouwbedrijf Heembouw, NDL en gebiedsontwikkelaar SADC/AAA heeft BCI dit onderzoek uitgevoerd naar de Europese en Nederlandse e-fulfilment markt. Tijdens de E-Fulfilment Expo en de Logistica presenteren Johan Beukema (partner bij BCI) en Rinus Verhey (commercieel directeur bij Heembouw Roelofarendsveen) voor het eerst gezamenlijk de belangrijkste conclusies uit dit rapport.

E-commerce markt van 9 miljard euro
“Ten grondslag aan dit onderzoek ligt de gedachte dat Nederland in principe goed is gepositioneerd voor vestiging van e-fulfilment dc’s. Wat ons land verder interessant maakt, is dat e-commerce in Nederland ten opzichte van andere Europese landen een enorme groei doormaakt. De markt bedraagt hier 9 miljard euro waarmee we Europees gezien een vijfde plaats bezetten achter Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië”, zegt Nicolaas Waaning (Senior Adviseur bij BCI), die nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van het onderzoek.

Voordeel strategische ligging
Zonder teveel op alle conclusies vooruit te lopen stelt Waaning vast dat uit dit onderzoek naar voren komt dat Nederland veel kansen biedt als vestigingsland voor e-fulfilment dc’s. Dat wordt mede beïnvloed door onze van oudsher strategische ligging in West-Europa.”

Andere eisen aan huisvesting
Dit in ogenschouw genomen onderzocht BCI ook hoe de kansen voor Nederland op het gebied van vestiging van e-fulfilment dc’s zich in de breedste zin van het woord verhouden tot de rest van Europa. “Belangrijk daarbij is dan ook dat we een antwoord hebben gegeven hoe deze ingevuld kunnen worden en de gevolgen die de verschuiving naar e-fulfilment heeft voor de eisen die vooral aan de huisvesting worden gesteld. Hierbij gaat het vooral om de keuzes die gemaakt worden op het gebied van de orderpicksystemen en daarmee automatisch ook de gebouwindelingen die zo flexibel mogelijk moeten zijn”, benadrukt Rinus Verhey.

Kansen nadrukkelijk grijpen
Daarnaast is ook heel duidelijk gekeken naar de mogelijke kansen voor logistieke dienstverlening. Johan Beukema zegt hierover: “Op basis daarvan kunnen we stellen dat er flink wat kansen zijn voor partijen die zich in Nederland op de internationale e-fulfilment markt willen begeven of dat al zijn en die hun activiteiten op dit gebied willen uitbreiden. Als logistieke community moeten we die kansen nadrukkelijker grijpen. ”

Bereik wordt steeds internationaler
Volgens Beukema is de trend dat grote e-commerce bedrijven uit de Verenigde Staten, zie het voorbeeld van Amazon, en Azië een steeds internationaler bereik krijgen. “Nederland kan daar zijn voordeel uithalen, maar daar moeten we als land wel wat voor doen.”

Seminar in Theater Oranje
Tijdens de komende E-Fulfilment Expo in de Jaarbeurs in Utrecht verzorgen Johan Beukema en Rinus Verhey een seminar over dit rapport met als thema: ‘De kansen van Nederland als E-fulfilment Hub voor Europa’. De presentatie vindt plaats in Theater Oranje op donderdag 15 november aanstaande en duurt van 11:30 tot 12:15 uur. Meer informatie over het rapport is ook verkrijgbaar op de Logistica-stand van Heembouw, 11.E032.

Reageer op dit artikel