nieuws

VIL bouwt ‘e-Warehouse’ van de toekomst

Supply chain

VIL bouwt ‘e-Warehouse’ van de toekomst

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) is gestart met een nieuw project: ‘e-Warehouse’. Samen met veertien bedrijven, verladers, logistiek dienstverleners en – vastgoedontwikkelaars onderzoekt het instituut hoe een warehouse op maat voor e-commerce doeleinden ingericht kan worden.

Volgens de deelnemers aan het project en het VIL verschilt de logistieke afwikkeling van online bestellingen significant met die van de traditionele logistiek. E-commerce vraagt dan ook een specifieke aanpak.

Van inbound tot outbound
Het belang van logistiek voor e-commerce en de consumentenverwachtingen op vlak van de last mile kwamen vorig jaar uitgebreid aan bod in het VIL-project ‘e-commerce/e-fulfilment’. Op vraag van de logistieke sector in België start het VIL nu met een vervolgproject, gericht op het logistieke proces voor de aflevering: de e-warehouse activiteiten (van inbound tot outbound). De impact op de logistieke organisatie bij online verkoop is, zo stelt het instituut, inmiddels dusdanig groot dat een procesaanpassingen dringend nodig is.

Veertien deelnemers
Veertien bedrijven, een mix van logistieke dienstverleners, verladers en vastgoedontwikkelaars, werken mee aan het project ‘e-Warehouse’ namelijk: AMP, Belspeed, bpost, Brantano, Cat Logistics, Federal Mogul, Fiege, Groep Heylen, Hubo, Nova Natie Logistics, Procter & Gamble, RA-Company, Spring Global Mail en Unigro. Het VIL kan binnen dit project daarnaast rekenen op de steun van Comeos en BeCommerce.

Checklist model
Met dit project wil het VIL uiteindelijk de verschillende manieren van invulling van een e-warehouse in kaart brengen samen met de projectdeelnemers en op basis van relevante kennis. Dit moet resulteren, zo stellen de initiatiefnemers, in een soortement van draaiboek: het ‘e-warehouse checklist model’.

Optimale inrichting e-warehouse
Concreet moet dit draaiboek e-shops en logistiek dienstverleners helpen bij het optimaal inrichten van hun e-warehouse activiteiten. Het VIL valideert het model door het toe te passen bij de projectdeelnemers.

Lees ook:


VIL ziet kansen in dal- en nachtdistributie


Schoenenreus schakelt DHL Supply Chain in voor e-fulfilment


HEMA opent apart dc voor webshop

 

 

 

Reageer op dit artikel