nieuws

Unilever dringt top-10 van Gartner Supply Chain Top 25 binnen

Supply chain

Unilever dringt top-10 van Gartner Supply Chain Top 25 binnen
Unilver dringt top-10 van Gartner Supply Chain Top 25 binnen

Unilever is het enige Europese bedrijf in de Top 10 en schoof vijf plekken op in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Supply Chain Top 25 van Gartner dat verder wordt gedomineerd door Amerikaanse concerns met op nummer 1 Apple, gevolgd door Amazon en McDonalds.

De Top 25 wordt door analisten van Gartner samengesteld uit een lijst van 298 bedrijven. Het is voor het eerst dat het Brits-Nederlandse Unilever in de Top 10 staat. Van de FMCG bedrijven neemt Unilever de derde positie in.

 

Meer business, minder werkkapitaal

Het concern is blij met de hoge notering. Supply chain heeft in de organisatie een strategische rol toebedeeld gekregen die het concern geen windeieren legt. Unilever verdubbelde de business en wist de milieu impact hiervan te beperken. Het bedrijf wist het werkkapitaal naar beneden te brengen door nauwe samenwerking met partners in de keten.

 

"De supply chain is de ruggegraat van het succes van Unilever", zo zegt Piet Luigi Sigismondi, chief supply chain officer van Unilever. "De unieke combinatie van het wereldwijd actief zijn en het lokaal handelen gecombineerd met een snelle executie maakt het verschil."

 

Gartner over de nummer 10 positie van Unilever: "Het bedrijf heeft een virtueel productie netwerk ingericht dat snel kan bijstaan bij fluctuaties in lokale vraag en kan putten uit wereldwijde capaciteit. Deze wereldwijde leider in consumentenproducten ontwerpt proactief de producten en past ze aan de markt en de supply chain aan. Ze begrijpen wat cost-to-serve trade-offs zijn en de variatie in klanten, producten en kanalen."

 

Amazon en McDonald’s  zijn een flink aantal plaatsen omhoog gegaan in de lijst van Gartner en staan nu op respectievelijk de tweede en derde positie. Nieuwe bedrijven in de lijst zijn H&M, Caterpillar, Cummins en Kimberly-Clark. Uit de lijst verdwenen zijn Microsoft, IBM, Tesco en Kraft Foods.

De Supply Chain Top 25 van Gartner

 

2012 2011   Bedrijf
 1  Apple
 2  5  Amazon
 3  8  McDonald’s
 4  2  Dell
 5  3  Procter & Gamble
 6  11  Coca Cola
 7  16  Intel
 8  6  Cisco Systems
 9  7  Wal-Mart Stores
 10  15  Unilever
 11  13  Colgate-Palmolive
 12  9  Pepsico
 13  10  Samsung
 14  20  Nike
 15  19  Inditex
 16  22  Starbucks
 17  –  H&M
 18  18  Nestle
 19  4  Research in Motion (RIM)
 20  –  Caterpillar
 21  24  3M
 22  21  Johnson & Johnson
 23  –  Cummins
 24  17  HP
 25  –  Kimberly-Clark
Reageer op dit artikel