nieuws

Bavaria wint internationale TFC finale

Supply chain

Bavaria wint internationale TFC finale
Bavaria wint internationale TFC finale

Het team van Bavaria heeft afgelopen vrijdag in Pisa de eerste internationale finale van supply chain game The Fresh Connection gewonnen. Zes teams uit zes verschillende landen streden om de eer. Bavaria won alle vier spelrondes. Het uitrekenen van de beslissingen werd gedaan op grote bierviltjes.

Het Nederlandse Bavaria nam het tijdens de internationale TFC competitie op tegen Volition consultants uit Zuid Afrika, Mars uit de UK, Volvo Parts Logistics uit België, Universiteit Syddansk uit Denemarken en Philip Morris uit Australië. Er zijn vrijdag vier rondes gespeeld. In elke ronde kwam er weer een nieuwe complexiteit bij; variërend van vers product (korte shelf life) tot veilingen (klant, leverancier, machine) en mogelijke investering in R&D voor kortere shelf life.

 

Imponeren met bierviltjes

Het team van Bavaria imponeerde voor de finale de tegenstanders al door aan te geven dat zij voldoende hadden aan bierviltjes voor hun berekeningen in plaats van grote spreadsheets. Voor de gelegenheid waren er speciale grote bierviltjes gemaakt. Na de eerste ronde stond Bavaria al direct aan kop. Zelf waren ze daar niet zo blij mee. “Wat lager inzetten en daarna opklimmen was eigenlijk de strategie”, aldus coach Anke Abbenhuis van Bavaria. De angst bleek ongegrond. Bavaria heeft alle rondes gewonnen. De laatste ronde zelfs met ROI verschil van bijna 10 procent ROI met nummer 2. “We liepen steeds verder uit. Ik denk dat onze concurrenten zich toch teveel hebben laten verleiden om naar details te kijken. Wij hadden een hele duidelijke strategie, een zo efficient mogelijke supply chain, en hielden die ook vast. De kans om een webshop te openen hebben we dan ook afgeslagen want dat past niet in onze strategie.” Bavaria koos ervoor om één machine voor de productie optimaal te gebruiken en hier de uiterste mogelijkheden op te zoeken. “Wat mij opviel is dat wij een van de teams waren die het meeste met elkaar aan het praten en overleggen waren. De rest was toch meer alleen bezig achter een eigen beeldscherm.”

 

Consequente strategie

De uitslag van ronde vier, die de einduitslag bepaalde, werd ‘s avonds tijdens een feestelijk diner door Egge Haak van Involvation bekend gemaakt. Bavaria nam als winnaar een mooie glazen prijs met inscriptie in ontvangst. Volgens Involvation speelde het Bavaria team bijzonder sterk. Kernprincipes waren het consequent volgen van het S&OP proces, duidelijke strategie, goede rolverdelingen en focus op hoofdzaken. Het Bavaria team werd maandagochtend in Lieshout warm onthaald door de collega’s die de verrichtingen van het team op afstand konden volgen via een speciaal twitteraccount. “Het leeft binnen Bavaria en het is natuurlijk leuk dat het nu ook iets oplevert. Binnenkort zitten we bij de directie om over onze ervaringen te vertellen”, zegt Abbenhuis.

 

Competitie 2012

Involvation gaat in 2012 wederom een internationale TFC competitie spelen. De adviesorganisatie mikt op deelname uit tien verschillende landen. Binnen de ‘global competition’ zullen er poules komen per deelnemend land. De competitie zal starten op 5 maart en loopt tot 25 mei 2012. Er worden zes rondes gespeeld waarbij elke ronde twee weken zal duren. Ook de international finale van volgend jaar is al gepland. Deze zal plaatsvinden op 14 september 2012 in Barcelona. De finalekandidaten zijn de teams die het beste hebben gepresteerd per land.

 

Reageer op dit artikel