nieuws

Logistiek te duur voor productie scheerapparaten in China

Supply chain

Logistiek te duur voor productie scheerapparaten in China
Scheerapparaten Philips

In april 2011 nam Philips het besluit om de productie van mid- en low-end scheerapparaten voor de Europese markt terug te verplaatsen van China naar Drachten. Eén van de redenen voor dit opmerkelijke besluit was dat de logistieke kosten niet opwegen tegen de lage arbeidskosten. Zo zegt Rob Karsmakers, site manager van Philips Drachten, in een interview in Link Magazine.

 

De afgelopen jaren ging Philips steeds meer scheerapparaten produceren in het Chinese Zhuhai. In Drachten mochten de Friezen qua scheerapparaten alleen nog de topmodellen en de high-tech scheerkoppen maken. Nu wordt de scheerapparatenproductie voor de Europese markt echter weer volledig teruggehaald naar Drachten. Overigens zullen de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid in Drachten beperkt zijn vanwege de hoge automatiseringsgraad van de productie.

 

Dood kapitaal

In Link Magazine vertelt site manager Rob Karsmakers dat een grondige businesscase-analyse  in het voordeel van de locatie Drachten uitviel ten opzichte van China. In deze analyse werden de productie- en logistieke kosten uitvoerig bestudeerd. Een van de conclusies was dat het transporteren van scheerhoofden naar China, ze daar assembleren en vervolgens weer terugsturen naar Europa niet erg efficiënt is. De apparaten zijn dan maandenlang onderweg. Dat is dood kapitaal terwijl tegelijkertijd de feedback loops lang zijn.

 

Groot verloop

Ook bleek uit de analyse dat de arbeidskosten in China niet zo laag zijn als vaak wordt gedacht. De benodigde Chinese MO-engineers verdienen bijna net zoveel als hun Nederlandse collega’s. Er is echter een groot verloop onder deze medewerkers, waardoor de opleidingskosten erg hoog zijn. Kortom: voldoende reden om de productie weer terug te halen naar Nederland. En dat gaat dus gebeuren.

 

Nieuwe trend?

Is dit soort backshoring misschien een nieuwe trend? Daar lijkt het vooralsnog niet op. Backshoring is waarschijnlijk vooral interessant voor hoog geautomatiseerde processen, zoals de fabricage van scheerapparaten. De daarvoor benodigde machines zijn namelijk overal even duur. Dan kan het verstandig zijn om de productie dicht bij de afzetmarkt te situeren om de logistieke kosten te reduceren. Maar voor arbeidsintensieve productieprocessen is verplaatsing van activiteiten naar China vaak wel interessant. Menskracht is daar namelijk vooralsnog veel goedkoper.

 

Reageer op dit artikel