nieuws

Bavaria wint TFC-finale met overmacht

Supply chain

Bavaria wint TFC-finale met overmacht
Het team Flatliners van Bavaria is de de grote winnaar geworden van The Fresh Connection 2011

Het team Flatliners van Bavaria stond gisteren als grote winnaar op het podium aan het einde van de prachtige finaledag van The Fresh Connection. In de allerlaatste ronde liet dit team de twee andere finalisten Jong Logistiek Nederland en IG&H met ruime afstand achter zich. Vasthouden aan de gekozen strategie leverde uiteindelijk de felbegeerde winst op.

"We hebben ons steeds gefocust op een strategie, die maximaal gericht was op efficiency", zei een opgetogen Anke Abbenhuis na het behalen van de overwinning. "Andere teams waren bezig met rekenmodellen om hun beslissingen te ondersteunen. Wij hebben vooral geredeneerd vanuit onze ervaring en de kennis die we hebben op het gebied van S&OP." Het team van Bavaria mag als beloning in september meedoen met een internationale finale event in het Italiaanse Pisa.

 

Overwinning met ruime voorsprong

In de laatste ronde nam het team een drastisch besluit om een productielijn te sluiten van een hoogwaardig maar slecht renderend product. Dit als antwoord op een stevige crisis die het bedrijf The Fresh Connection op zijn grondvesten deed schudden. Het goede crisismanagement werd beloond. Bavaria won met een score van 47,8 procent ROI. Tweede werd het team van het JLN-bestuur (de vereniging Jong Logistiek Nederland) met 37,4 procent. Tijdens vrijwel de hele competitie stond het JLN-team op de tweede plek en moest steeds een ander team boven zich dulden. De derde plaats was voor de consultants van IG&H met 32,9 procent. Als troostprijs ontving de coach van IG&H, Tjarko Bouwman, de prijs voor de beste coaching tijdens deze TFC-competitie.

 

Eerste ronde ook al succesvol

De finaledag in Maarssen was het hoogtepunt van de derde keer dat deze competitie werd gehouden. De ruim 150 teams speelden in de maanden februari en maart over zes ronden het online supply chain game. Ook in de eerste ronde was het Bavaria team de concurrentie te slim af. Daarna ging het wat minder, maar het team kwam sterk terug en wist zich samen met 18 andere teams te plaatsen voor de finale, die gisteren over drie rondes werd gespeeld.

Veel tijd om uitvoerig van de overwinning te genieten hebben de Flatliners eigenlijk niet.  Abbenhuis: "We zijn volop bezig met de invoering van een omvangrijk IT-project op het gebied van forecasting en demand planning. Ook een soort crisis in feite, alleen dan in werkelijkheid."

 

Boren voor de Noord/Zuidlijn

Crisisbeheer was het centrale thema in de finale dit jaar van TFC. ‘Ervaringsdeskundige’ Paul Janssen, boormanager van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, vermaakte het publiek met een verhaal over wat hij met zijn team heeft meegemaakt. Ook de communicatiemanager van dit project liet zien waar het mis ging en hoe het beter kan. Dat leverde een mooi bruggetje op naar de drie finalisten, die tegenover de pers een verklaring moesten afleggen over een afgeleverde batch sinaasappelsap met groene vlokken. Ook uit deze lastige kwestie had Bavaria zich volgens het publiek in de zaal beter dan de andere twee weten te redden.

 

Reageer op dit artikel