nieuws

Leverancier stierensperma geeft openheid supply chain-implementatie

Supply chain

Leverancier stierensperma geeft openheid supply chain-implementatie
Gerard van Logtestijn, ERP-projectleider bij CRV in Arnhem

Afgelopen dinsdag hield softwareleverancier Lawson samen met partner Alfa Beta een middagseminar bij CRV. Deze wereldwijd opererende leverancier van oa stierensperma zit midden in de implementatie van nieuwe supply chain-software. Projectleider Gerard van Logtestijn vertelt over de softwarekeuze.

CRV biedt een breed scala aan diensten voor de veehouderij, waaronder informatiediensten over bijvoorbeeld de ontwikkeling van runderen. Een andere kernactiviteit is inseminatie van runderen.  Zelf beschikt CRV over een kleine drieduizend fokstieren. Een bekende stier uit het verleden was Sunny Boy waar voor het hoofdkantoor in Arnhem een heus standbeeld is opgericht. Jaarlijks worden er 7.3 miljoen doses stierensperma afgeleverd.

 

Maatwerkapplicatie 20 jaar oud

"Voor het voorraadbeheer van de doses semen hebben we een applicatie van inmiddels twintig jaar oud", vertelt Gerard van Logtestijn tijdens zijn presentatie. Hij toont een powerpointslide waarop de kluwen van maatwerkapplicaties staat afgebeeld die momenteel in het bedrijf draaiende worden gehouden.  Met de implementatie van de standaardsoftware van Lawson wil hij hieraan een einde maken.

 

"Onze cooperatie is drie jaar geleden geinternationaliseerd en vanaf dat moment zijn we bezig ook de processen te standaardiseren. Omdat nu ieder land nog zijn eigen, zelfgebouwde IT-systemen heeft, hebben we besloten om deze te vervangen door één standaard softwaresysteem. "

 

Supply chain en ERP

De nieuwe software moet ondersteuning gaan bieden voor de hele CRV-supply chain: transport, voorraadbeheer, demand planning, tracking & tracing en moet daarnaast ook standaard ERP-functionaliteit bieden voor bijvoorbeeld klantbeheer en facturatie. Wat er niet in wordt ondergebracht zijn de registraties van de runderen, dit blijft opgeslagen in een aparte "dierendatabase".

 

"We hebben een zeer uitgebreid selectietraject doorlopen", zegt Van Logtestijn. "Waar uiteindelijk een shortlist van drie leveranciers uit is voortgekomen. De keuze is vervolgens op Lawson gevallen; ze boden de gewenste functionaliteit, qua kosten zaten ze gemiddeld en hun aanpak stond ons aan. Een andere leverancier kwam bijvoorbeeld tijdens de demo met 25 consultants aanzetten, maar daar zijn wij dus helemaal niet van gediend."

 

In 2012 live

Bij CRV werken 1.300 werknemers verdeeld over vestigingen in Nederland maar oa ook in Brazilië, Nieuw Zeeland en Tsjechië . Het standaardiseren van alle processen en het invoeren van één nieuw standaard softwaresysteem is dan ook een complexe aangelegenheid, verzekert hij. "De planning is om in het eerste kwartaal van 2012 live te gaan in West Europa."

 

Het seminar bij CRV werd georganiseerd door softwareleverancier Lawson samen met zijn Nederlandse business-partner Alfa Beta. "We willen bezoekers laten zien wat voor mooie producten we te bieden hebben aan bedrijven die actief zijn in de food & beverage-industrie", zegt dagvoorzitter Edith Bevers van Lawson.

Reageer op dit artikel