nieuws

QAD ziet rooskleurige toekomst voor on-demand ERP

Supply chain

QAD ziet rooskleurige toekomst voor on-demand ERP
Jean-Claude Walravens

ERP-leverancier QAD verwacht – meer dan sommige andere softwareleveranciers – een stevige groei in de adoptie van on-demand softwareoplossingen. QAD’s chief marketing officer Gordon Fleming sprak tijdens de EMEA-gebruikersconferentie in Sorrento de verwachting uit dat binnen 4 jaar 20 procent van de omzet uit on-demand licenties komt.

On-demand is volgens zowel marketing manager Fleming als EMEA-vice president Jean-Claude Walravens vooral een tool waar de kleinere klanten gebruik van zullen maken. "Daarnaast is on-demand een goede oplossing voor bestaande klanten die nieuwe vestigingen openen in andere landen", aldus Walravens. "On-demand software is een kleinere investering dan het kopen van een licentie. In de automotive sector hebben producenten het nodige werk uitbesteed. Het uitbestede werk wordt doorgaans door wat kleinere bedrijven gedaan en voor hen kan de aanschaf van een softwarelicentie net een stap te ver zijn, on-demand is dan een goed alternatief. Op die manier voldoe je als ‘kleiner’ bedrijf wel aan de wensen van de veeleisende autoproducent."

 

 

Omzetgroei services grootst

Opmerkelijk genoeg is in 2007 de grootste omzetgroei behaald met de afdeling services en consulting. Walravens hierover tijdens de openingsspeech van het evenement: "Voor business consulting hebben we zelfs – op verzoek van onze klanten – een nieuwe divisie in het leven geroepen."In totaal zag QAD de omzet over 2007 stijgen met 12 procent. De EMEA-regio neemt inmiddels 32 procent van de totale bedrijfsomzet voor haar rekening.

 

Humoristische blik op de toekomst

De presentatie die volgt is van Fleming. De CMO zegt zich te beseffen dat de economische perikelen van de laatste maanden zijn invloed kunnen hebben op de prestaties in de nabije toekomst. "Maar al te somber wil ik niet overkomen. We willen liever naar de toekomst kijken." Op het scherm achter hem is een grafiek zichtbaar waaruit dat inderdaad blijkt, de grafiek loopt door tot het jaar 2108… "We willen denken in oplossingen en daarbij de gesprekspartner zijn van onze klanten en hen bedienen, zij het via consulting diensten, zij het via het leveren van een on-demand oplossing."

 

500 verbeteringen doorgevoerd

Pamela Lopker, president en oprichtster van het bedrijf neemt het presentatiestokje over van Fleming. "Als klant wilt u natuurlijk vooral weten wat we voor nieuws hebben. In de 2008 versie van de ERP-oplossing zijn ruim 500 verbeteringen doorgevoerd", aldus Lopker. De oprichtster van QAD zegt dat ze van klanten meerdere malen te horen heeft gekregen dat ze niet willen wachten op deze zogenaamde ‘enhancements’. "Ik hoor dan dat ze het te lang vinden duren voor specifieke problemen zijn opgelost. Maar door ze als enhancement op te nemen in de ERP-oplossing is het geen maatwerk en heb je dus als bedrijf bij een update niet het probleem dat het maatwerk een aparte update nodig heeft." Overigens heeft QAD besloten dat klanten tot op zekere hoogte aanpassingen kunnen doen. In de meest recente versie is het mogelijk bepaalde velden aan te maken of weg te laten. Dit is mogelijk via de .Net gebruikersinterface.

 

Kleuren voor processen

Een andere aanpassing is de toevoeging van kleuren voor de verschillende gedefinieerde processen binnen het ERP. Deze zogenaamde gekleurde procesmappen moeten de gebruiker een beter inzicht geven in waar de informatie vandaan komt op basis waarvan de rapportages door managers worden samengesteld. Het idee van de kleuren is afkomstig van de metrokaart van Londen. Lopker: "Zelfs een leek kan, aan de hand van die gekleurde lijnen op de metrokaart, zien waar hij staat en waarheen hij moet gaan. Zo simpel en zo helder, dat wilden we ook met onze software bereiken." In totaal zijn nu zes verschillende verticale procesmappen ontwikkeld voor gebruikers.

Reageer op dit artikel