nieuws

Vijfde van de organisaties werkt met SOA

Supply chain

Vijfde van de organisaties werkt met SOA

Bijna 20 procent van de organisaties in Nederland is actief met een Service Oriented Architecture. De verwachtingen zijn dat deze methode de komende jaren een even grote groep de eerste stappen gaat zetten op het SOA-pad. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Service Oriented Architectures in Nederland 2008′.

Dit onderzoek is uitgevoerd door MarketCap in samenwerking met ICT-dienstverlener Inter Access.

Een kleine 10 procent van de organisaties verwacht zelfs binnen twaalf maanden de eerste acties op het gebied van SOA. Nog eens 14 procent verwacht dit binnen twee á drie jaar.

 

Verwachte voordelen

De belangrijkste voordelen die bedrijven verwachten te realiseren met de invoering van een service georiënteerde aanpak van de IT organisatie betreffen:

(1) het verhogen van de flexibiliteit van de IT omgeving 

(2) een betere aansluiting van de IT omgeving op de specifieke bedrijfsprocessen zoals die binnen de eigen organisatie voorkomen.

 

Beide voordelen worden door bijna 40 procent van de organisaties, die nu of binnen twee jaar actief zijn met SOA, bij de drie belangrijkste voordelen van een SOA geschaard. Andere voordelen die relatief vaak naar voren komen zijn: betere toegang tot informatie voor klanten/gebruikers, de mogelijkheid van hergebruik van bestaande software (componenten) en de integrale aanpak die met een SOA wordt bewerkstelligd.

 

Denken in IT-doelstellingen

De bekendheid met Service Oriented Architectures is vooralsnog het hoogst bij financiële dienstverleners en bij zakelijke dienstverleners (inclusief de IT sector zelf). Het zijn ook precies deze segmenten waar het gebruik van SOA of de plannen binnen 24 maanden het hoogst liggen.

 

Han Dieperink, lid hoofddirectie van Inter Access: "Hoewel het aantal projecten nog beperkt is, is SOA een bewezen technologie. Toch denken nog veel organisaties in IT-doelstellingen, in plaats van businessdoelstellingen. Het gaat niet om flexibiliteit van de IT-omgeving an sich, maar om flexibiliteit en wendbaarheid van de organisatie als geheel. De IT speelt hierbij een ondersteunende rol. Door met een SOA een brug te slaan tussen IT en de business komt de informatievoorziening het beste tot zijn recht".

 

Lees ook:

"Zeventig procent van de Nederlandse bedrijven is bekend met SOA"

Reageer op dit artikel