nieuws

Zweten op logistieke vragen tijdens ‘De Nacht van Eindhoven

Supply chain

Zweten op logistieke vragen tijdens ‘De Nacht van Eindhoven
Nacht van Eindhoven bij CQM

In nacht van 24 op 25 mei zwoegden zeven studententeams op logistieke vraagstukken. Na een nacht lang puzzelen aan een wiskundig model ging het team van TEV, de studievereniging van Econometrie uit Tilburg, er met de hoofdprijs van 2.000 euro van door.

Een afvaardiging van studenten van de universiteiten van Amsterdam, Delft, Groningen, Enschede, Utrecht, Eindhoven en Tilburg braken een nacht lang hun hersens over verschillende logistieke vraagstukken tijdens de tweede editie van ‘De Nacht van Eindhoven’. Initiator CQM, verwelkomde tijdens de tweede editie van dit evenement zeven teams met studenten wiskunde, informatica en econometrie.

 

Vier vraagstukken

Na de introductie van directeur Jaap Praagman en een gezamenlijk diner, trokken de teams zich terug in de beschikbaar gestelde werkkamers. Er lagen vier vraagstukken te wachten om te worden opgelost. Een aantal meegenomen boeken en laptops was het enige wat als hulpmiddel mocht worden gebruikt. Een internetverbinding was niet beschikbaar.

 

Cafés staan droog

Ieder team bleek een verschillende aanpak te hebben. Ondanks dat lukte het vrijwel alle teams om voor de eerste twee opgaven, de vierkleuring van de departementen van Frankrijk en het optimaal inrichten van een callcenter, een goede oplossing te vinden. De derde opgave over het juist instellen van een katapult om nauwkeurig te kunnen schieten bleek lastiger. CQM had bedacht dat de studenten door middel van een zogenaamde ‘design of experiments methode’ (wiskundige aanpak) een model zouden maken van de werking van de katapult. De teams kozen echter voor een andere werkwijze, resulterend in een aantal onverwachte treffers maar ook in afzwaaiers. Opgave vier vroeg de bollebozen een goedkoop plan te maken voor het gevuld houden van de biertanks van cafés. Alleen het team uit Delft is in staat een toegestaan bezorgschema te bedenken. Bij de andere teams komen enkele cafés helemaal droog te staan.

 

Zoete kwelling

Vrijdagmiddag tegen vieren kwam de 22-urige wedstrijd tot een einde. Ondertussen zijn de studenten iets minder fris en fruitig maar mild over de geleverde uitputtingsslag. Want waar menig persoon na een nacht lang piekeren de weg kwijt zou raken, spreken de studenten slechts van een ‘zoete kwelling’.

 

Betere aanpak wint

Wanneer de jury van CQM de oplossingen nakijkt, steken de teams uit Tilburg en Delft met kop en schouders boven de rest uit. Tilburg heeft drie van de vier opgaven het beste opgelost. Delft scoort met deze drie opgaven ook goed en heeft als enige een antwoord op de vierde opgave. Vanwege de betere aanpak looft de jury uiteindelijk de 2.000 euro uit aan het team van TEV. De tweede prijs van 1.000 euro is voor de technische wiskundigen van de Delftse universiteit.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel