nieuws

ERP-benchmark: QAD brengt grootste verbetering

Supply chain

ERP-benchmark: QAD brengt grootste verbetering
ERP bij productiebedrijven

Uit onderzoek onder 1.100 productiebedrijven komt naar voren dat de ERP-software van QAD de grootste performance-verbetering brengt. Infor heeft de laagste Total Cost of Ownernship en SAP de meeste functionaliteit.

Afgelopen zomer hield analistenbureau Aberdeen Group een grote benchmarkstudie onder 1.100 Amerikaanse productiebedrijven van verschillende grootte. Deze bedrijven gebruiken voornamelijk ERP-software van de volgende vijf leveranciers: SAP, Oracle, Infor, Lawson en QAD. Hieronder een paar resultaten van het onderzoek.

 

De kosten van ERP

Voor grote bedrijven zijn de kosten die het ERP-pakket (Total Cost of Ownership) met zich meebrengen, een belangrijk selectiecriterium, belangrijker dan de functionaliteit van het pakket. Bij kleinere bedrijven is dat net andersom, die kijken meer naar de functionaliteit dan naar de kosten, concludeert Aberdeen.

 

Aberdeen heeft op een rijtje gezet welke kosten de onderzochte bedrijven momenteel ervaren en heeft dit gerelateerd aan het ERP-pakket. Uitgaande van de kosten voor software en diensten per gebruiker komt softwareleverancier Infor hierbij als meest voordelig uit de bus, gevolgd door Lawson en QAD.

 

De baten van ERP

Als je de kosten van het ERP-pakket afzet tegen de voordelen die ermee zijn te behalen, dan komt softwareleverancier QAD als beste uit de bus, gevolgd door Infor en Lawson. De aan ERP gerelateerde voordelen die Aberdeen onderscheidt:

  • verlagen van de voorraadkosten
  • verlagen van de productiekosten
  • verlagen van de administratieve kosten
  • verbetering van de leverbetrouwbaarheid
  • betere nauwkeurigheid van de productieplanning

 

De benuttingsgraad van ERP

Gekeken naar de mate waarin de software wordt benut, scoort SAP het hoogst. Bij deze leverancier is het aantal modules dat door klanten wordt gebruikt, het hoogst. Daarna volgt Oracle en op de derde plaatst staat QAD.

 

Kleine en grote implemenaties

Aberdeen realiseert zich dat het lastig is om pakketten met elkaar te vergelijken, vooral omdat de omvang van de implementatie sterk verschilt. Bij Oracle- en SAP-implementaties zijn gemiddeld veel meer gebruikers betrokken dan bij de klanten van Infor of Lawson. Aberdeen heeft dat in zijn resultaten zoveel mogelijk geprobeerd te verrekenen.

 

Rapport bestellen, ga dan naar de website van Aberdeen.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel