nieuws

Drie ERP-leveranciers dominant in food

Supply chain

Er zijn nog slechts drie ERP-leveranciers die als leider in de levensmiddelenindustrie kunnen worden aangemerkt. Dat concludeert Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) in het rapport ‘ERP-pakketten Food 2003’. Exact en Microsoft zijn de leiders bij de kleine en middelgrote levensmiddelenfabrikanten.

SAP is de grootste groeier als het gaat om ERP-implementaties in de levensmiddelenindustrie. Sinds 2003 groeide het aantal implementaties met ruim 30 procent tot een aantal van 60. J.D. Edwards en Intentia volgen met ruim twintig en circa 15 implementaties. QAD heeft ongeveer net zoveel implementaties als SAP, maar wordt door CGE&Y niet meer als leider aangemerkt. Functioneel en technisch loopt het pakket van QAD achter, waardoor de leverancier wordt aangemerkt als volger.
Als het gaat om kleine en middelgrote levensmiddelenfabrikanten, wordt de markt gedomineerd door Exact en Microsoft Business Solutions, voorheen Navision. Exact heeft meer dan tweehonderd implementaties, Microsoft over de vijftig. De rest, waaronder Heart Profit en Pantheon Automatisering, komen niet verder dan twintig implementaties. Deze leveranciers hebben de afgelopen jaren nauwelijks nieuwe klanten gekregen en hebben beperkte investeringsmogelijkheden. CGE&Y vreest dat deze partijen klanten zullen verliezen en in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Reageer op dit artikel