blog

Hoe optimaal is optimaal eigenlijk?

Supply chain 995

Het woord optimaal heeft voor iedereen een andere lading. Voor een manager betekent optimaal: hoe kan ik met zo min mogelijk kosten zo veel mogelijk geld verdienen. Voor een planner is het woord optimaal niet zo belangrijk. Hij wil gewoon goede beslissingen nemen. Het gaat uiteindelijk om de best mogelijke actie op basis van de […]

Hoe optimaal is optimaal eigenlijk?

Het woord optimaal heeft voor iedereen een andere lading. Voor een manager betekent optimaal: hoe kan ik met zo min mogelijk kosten zo veel mogelijk geld verdienen. Voor een planner is het woord optimaal niet zo belangrijk. Hij wil gewoon goede beslissingen nemen. Het gaat uiteindelijk om de best mogelijke actie op basis van de actuele omstandigheden. Daarom heb ik het liever over supply chain analytics, dan over supply chain optimization.

Wat is er veranderd in 25 jaar supply chain industrie?

In wezen zijn de basisvragen hetzelfde. Je creëert capaciteit, alloceert capaciteit, gebruikt capaciteit en je hebt een systeem om de voortgang te monitoren. De uitdaging van vandaag zit vooral in de overvloedige groei van data en technologie. Hierdoor komen veel meer gegevens beschikbaar en krijg je steeds meer mogelijkheden om zowel de dagelijkse beslissingen als besluiten op langere termijn te ondersteunen. Beslissingen worden niet meer alleen op basis van het eigen ambacht genomen, maar ook op basis van data. Dit is een heel andere manier van kijken. Dat vind ik mooi.

Wat zijn de valkuilen in die overdaad aan data en technologie?

Je kunt heel makkelijk doorslaan door meteen naar de hoogste graad van technologie en de hoogste vorm van data te schakelen. Dan verlies je jezelf snel qua kosten, doelen, draagvlak en effectiviteit. Beter is het om aan de hand van een goede roadmap met relatief weinig investeringen proberen te groeien. Het gaat tegenwoordig vaak over nieuwe technologieën zoals machine learning, deep learning en kunstmatige intelligentie (AI). Het zijn fantastische perspectieven, maar ook met zelflerende systemen moet je leren omgaan. Let op dat een systeem zichzelf geen verkeerde gewoontes aanleert en zorg voor een parallel monitoringsysteem.

 

De uitdaging van vandaag zit vooral in de overvloedige groei van data en technologie.

Een valkuil is ook verkeerd omgaan met weerstanden. Soms willen planners hun traditionele werkwijze niet opgeven en gaan ze de adviezen van het nieuwe systeem eigenhandig wijzigen. Vervelend, want het één hangt nauw samen met het ander. Natuurlijk moet je als management zorgvuldig met verandering omgaan. Dus betrek je mensen bij de nieuwe ontwikkeling. Maar geef medewerkers ook niet te veel invloed, anders verstikt het proces en bereik je nooit de best denkbare oplossing. Schakel een kernteam in van mensen die bereid zijn anders te kijken.

Wat mogen we nog verwachten?

We gaan richting datagedreven supply chains, waarin veel beslissingen geautomatiseerd zullen zijn. Als experts is het aan ons om de gevolgen van deze geautomatiseerde, datagedreven systemen goed te overzien. Daarnaast hebben wij de taak om de rust te bewaren. Laat je niet gek maken. Met de juiste ondersteuning wordt het niet ingewikkelder, er kan alleen meer.

Auteur: Jan van Doremalen, Partner en senior consultant, CQM

 

Reageer op dit artikel