blog

Trailer tracking: de oplossing tegen chauffeurstekort en 2 andere logistieke problemen

Supply chain 2287

Trailer tracking: de oplossing tegen chauffeurstekort en 2 andere logistieke problemen

Het efficiënter plannen van ritten, het voorkomen van diefstal en het tegengaan van het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Het zijn enkele uitdagingen waar verladers en retailers tegenaan lopen. Waarom is trailer tracking de oplossing?

Vrachtwagens volgen kan tegenwoordig beter met moderne technologie. Internet of Things (IoT)-tools die data verzamelen hebben de supply chain volledig getransformeerd. Slimme, telematische oplossingen, waarbij op afstand automatisch gegevens worden verwerkt, stellen bedrijven in staat om vrachten in real time te volgen en controleren. Trailer tracking vormt mogelijk de oplossing voor de onderstaande drie grote uitdagingen in de logistieke sector.

1. Efficiëntie

Retailers kunnen met behulp van trailer tracking, waarbij een IoT-device wordt geïnstalleerd op de trailer, op afstand precies zien waar het voertuig zich bevindt, hoeveel kilometers het voertuig heeft afgelegd, maar ook wat de temperatuur en vochtigheid binnen de trailer is.

 

 

Lees ook
Logistiek 4.0: Bent u er klaar voor?

 

 

Met deze informatie kunnen beslissingen worden genomen om de productiviteit van chauffeurs en efficiëntie te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch op de hoogte brengen van magazijnpersoneel wanneer een trailer bijna bij zijn bestemming aankomt, zodat ze klaar staan de trailer te laden en lossen en dit geen vertraging oplevert.

2. Bewaking tegen ladingdiefstal

Het aantal ladingdiefstallen bij vrachtwagens in Nederland is het laatste kwartaal van 2017 flink toegenomen ten opzichte van die maanden ervoor, zo blijkt uit cijfers van de Landelijke Eenheid van de politie. Ook dit probleem kan met behulp van trailer tracking worden aangepakt. Zo is inzichtelijk wanneer de laaddeur geopend of gesloten wordt. Er worden vervolgens real time waarschuwingen uitgestuurd en met behulp van locatievoorziening, wat ook onderdeel is van de oplossing, kunnen dieven snel worden opgepakt, of wordt diefstal zelfs voorkomen.

3. Tekort aan chauffeurs

Het vinden van logistiek personeel is dankzij de groei van de logistieke sector steeds lastiger. En dat geldt ook voor de vrachtwagenchauffeurs. Dit terwijl de vrachtwagens die nu over de Nederlandse snelwegen rijden vaak halfleeg zijn. Trailer tracking maakt inzichtelijk in hoeverre een trailer gevuld is en welke route de vrachtwagen aflegt. Dit zorgt ervoor dat wagenparkbeheerders ladingen efficiënter kunnen plaatsen, zodat minder ritten en daarmee chauffeurs nodig zijn en kosten worden bespaard.

Met de groeiende economie, is het belangrijker dan ooit om de transportsector zo efficiënt mogelijk in te richten. Het real time kunnen monitoren van vrachten, het tegengaan van ladingdiefstal en het efficiënter inplannen van ritten, zorgen ervoor dat retailers mee kunnen met deze groei en trailer tracking biedt hiervoor de juiste mogelijkheden.

Auteur: Philip Poulidis, Senior vice president en general manager Radar, BlackBerry 

 

Reageer op dit artikel