blog

Stochastische optimalisatie essentieel voor logistiek

Supply chain 1209

Stochastische optimalisatie essentieel voor logistiek

Stochastische optimalisatie is een krachtige maar ondergewaardeerde techniek Bedrijven kunnen zich hiermee voorbereiden op de toekomst, in plaats van er op te moeten reageren.

Typisch voor stochastische modellen is dat ze verder kijken dan het hier-en-nu. Hun bereik spreidt over meerde stadia: tijdsperioden waarin onzekere evenementen plaatsvinden. Hier ligt ook meteen de moeilijkheid, omdat beslissingen gemaakt moeten worden aan het begin van zo’n stadium. Deze beslissing is dan gebaseerd op informatie die bekend is op dat moment. Maar het resultaat wordt bepaald door de uitkomst van de stochastische factor. Denk hierbij aan onder andere het plannen van productiecapaciteit gebaseerd op verkoopverwachtingen.

Fashion retailer: een business case

Een kenmerkende case waarin stochastische optimalisatie succesvol is toegepast betreft een fashion retailer. Deze retailer bevoorraadt haar winkels op dagelijks niveau om de omzet te maximaliseren. De omzet wordt vooral bepaald door twee aspecten: het aantal sales en de winstmarge. Deze hangen in hun beurt weer af van de hoeveelheid niet verkochte items aan het eind van een verkoopseizoen, en van de timing en afprijzing in de sale.  Een collectie verkoopt gedurende een periode van 2 – 3 maanden, er is een beperkte voorraad, en winkels behoeven zowel presentatie- als verkoopvoorraad. Beide types voorraden hebben een ander verkoopprofiel. Een planner heeft de complexe taak om, gegeven deze context, een optimale bevoorrading te bepalen.

 

Lees ook
Nederlandse start up werkt aan de perfecte voorraad

 

Het plannen van de bevoorrading wordt sterk beïnvloed door de volatiele verkoop forecast. Stochastische optimalisatie is een belangrijke schakel die nodig is om een robuuste planning te maken. Juist omdat de vraag stochastisch is en de planning dynamisch moet zijn heeft een stochastisch model voorkeur boven een statisch model.

Stochastische optimalisatie is niet alleen geschikt voor fashion. De systematiek is ook toepasbaar voor warehouse 3D slotting, advanced planning and scheduling (APS), netwerk studies, supply chain planning (SCP), retail allocatie en S&OP.

Denk hierbij aan:

§     Het integreren van onzekerheid in de vraag om tot een robuustere productieplanning te komen;

§     Regionale prijsontwikkelingen (bv. arbeidsloon, huur, brandstofkosten) meenemen in beslissingen voor tactische/strategische netwerk studies;

§     Het modelleren van financiële risico’s (bv. S&OP processen).

Auteurs: Sander van Lokven en Richard Hornstra, Districon

Reageer op dit artikel