blog

Kunnen supply chains de technologische veranderingen nog bijbenen?

Supply chain 2646

Kunnen supply chains de technologische veranderingen nog bijbenen?

De impact die nieuwe technologie op ons dagelijks leven heeft, is groot. Doordat consumententechnologie een grote invloed heeft op supply chain management moet de manier waarop producten worden verkocht, geproduceerd en geleverd continu worden aangepast.

Hoewel er veel aandacht is voor de invloed van Amazon op de retailmarkt blijkt dat elke sector door technologische disruptie wordt beïnvloed. Kijk bijvoorbeeld naar de auto-industrie. Klanten willen dat auto’s volgens hun precieze specificaties geconfigureerd worden en wensen een korte levertijd. Ook aan de aanbodzijde zijn er ontwikkelingen. Zo veranderde Tesla met locaties in winkelcentra waar geen voorraad is de manier waarop mensen auto’s kopen. En zodra zij het voor elkaar krijgen dat consumenten bij een dealer kunnen binnenlopen en een gloednieuwe Model 3 kunnen meenemen, is de concurrentie genoodzaakt te veranderen om simpelweg te kunnen overleven.

 

Lees ook
Sjansen met de tinders van de transport

 

Stel je nu voor dat alle B2B-bedrijven die aan OEM-autofabrikanten leveren in een wereld gezogen worden van ‘op maat gemaakte auto’s die per direct beschikbaar zijn’. Die bedrijven leven al jaren in een wereld met ‘just-in-time, lean voorraadbeheer’. Met welke uitdagingen krijgen zij te maken als zij al hun SKU’s (stock keeping unit) direct beschikbaar moeten hebben? Als CEO van dergelijke bedrijven zijn dit de veranderingen waar je ’s nachts van wakker ligt.

Robotica en geavanceerde automatisering

De logistieke sector is meegezogen in een golf van robotica en geavanceerde automatisering. Dit zorgt ervoor dat zendingen gevolgd en beheerd kunnen worden en gerelateerde processen gedigitaliseerd. En zodra het einde van deze ontwikkeling in zicht komt, vindt er nieuwe innovatie plaats.

Zo vangen IoT-apparaten steeds meer gedetailleerde informatie op via mobiele netwerken. Mobiele apps creëren een nieuw niveau van leverings-assets die gebaseerd zijn op het Uber-model. Zo kan de garage van mijn buurman het volgende mini-magazijn van Amazon worden. Een magazijn dat volledig technologisch gebruikt kan worden via een Airbnb-achtige, crowd-sourced distributiecenter-oplossing.

 

Zie ook
Cyberrisico steeds groter gevaar voor supply chain

 

Logistiek zal een belangrijke rol blijven spelen aangezien consumentengedrag blijft evolueren. Mensen kunnen kiezen uit een enorm assortiment van producten en ze verwachten dat deze producten net zo snel arriveren als dat ze besteld werden. Zo is het Prime-abonnement van webwinkel Amazon inmiddels ook in Nederland beschikbaar. Hiermee kunnen klanten gebruikmaken van gratis bezorging binnen één dag. En de bezorging zal niet voorbehouden zijn aan traditionele koeriersbedrijven zoals UPS en TNT.

Niet over een nacht ijs

Nieuwe technologie zal bestaande systemen echter niet van de ene op de andere dag vervangen. De meeste grote en middelgrote bedrijven hebben miljoenen dollars geïnvesteerd en tientallen jaren besteed aan het ontwikkelen van hun supply chain-systemen en -processen. Maar het is wel belangrijk dat de nieuwe technologie op een dusdanige manier met bestaande systemen geïntegreerd wordt dat men kan profiteren van de extra mogelijkheden en dat de reeds gedane investeringen niet teniet worden gedaan.

 

Lees ook
Internet of Things verovert langzaam logistieke wereld

 

Tien jaar geleden bevonden internetgebaseerde clouddiensten zich in dezelfde positie als veel nieuwe technologieën als IoT dat nu zijn. De wereld koos toen direct voor het internet om geavanceerde rekenkracht af te nemen via pay-as-you-go-diensten. Nieuwkomers rukten op, ze verstoorden de markt en gevestigde IT-bedrijven veranderden. Tegenwoordig is cloud een randvoorwaarde voor elke zakelijke software-oplossing.

In de logistiek biedt zichtbaarheid in de supply chain kansen, en data zijn brandstof die elke trackingoplossing aandrijft. Mobiele apparaten, sensoren en GPS-systemen kunnen systemen voorzien van extra informatiebronnen zonder de noodzaak van hard-wire partners en verschillende technologieën via Electronics Data Interchange (EDI).

Met een grote sprong tegelijk de toekomst in

Ongeacht welke technologie een echte ontwrichtende kracht wordt en welke een hype, een ding staat vast: innovatie heeft meer teweeg gebracht dan enkel het verbeteren en automatiseren van processen. Volledig nieuwe bedrijfscategorieën verschijnen en zullen onze persoonlijke en professionele levens drastisch veranderen.

Diegenen in de supply chain-industrie krijgen te maken met vraagstukken als: hoe blijft je bij en hoe voorkom je een faillissement? Er zijn letterlijk duizenden nieuwe bedrijven die als paddenstoelen uit de grond schieten en marktaandeel van de gevestigde spelers stelen. De supply chain was voor gevestigde bedrijven een gebied waarin ze zich konden onderscheiden maar zodra crowd-sourced productie en logistiek in de toekomst beschikbaar zijn, zullen ze moeten veranderen om te kunnen overleven.

Auteur: Jan van Dellen, country manager Infor Benelux

Reageer op dit artikel