blog

Blockchain als oplossing voor supply chain supermarkten

Supply chain 2822

Blockchain als oplossing voor supply chain supermarkten

Besmette Nederlandse eieren in kaart brengen lastig?  Blockchain kan een oplossing bieden. Dat stelt Steven Skinner, senior vice president, retail en consumentengoederen bij Cognizant.

Blockchain zorgt voor transparantie die de meeste registratiesystemen niet kunnen bieden. De informatieblokken worden beveiligd door complexe algoritmen die erg moeilijk te hacken zijn en niet kunnen worden gewist of gemanipuleerd. De authenticiteit en kwaliteit kunnen dus bewezen worden.

Optimale track & trace

Vooral als die authenticiteit ‘stempel’ wordt gekoppeld aan een slimme tag, kunnen producten van het begin tot het einde van hun reis gevolgd worden. Als er dan bijvoorbeeld iets mis gaat tijdens het transport, dan worden alle partijen hiervan op de hoogte gebracht. Op deze manier kunnen ze snel anticiperen.

 

Lees ook
Logistieke sector start groot blockchain project

 

Koppeling met Internet of Things

Door het koppelen van de blockchain aan Internet of Things-apparaten kan ook de herkomst van de goederen gevolgd worden. Zo kan de temperatuur bijvoorbeeld tijdens de reis van de goederen ook gemeten worden, waardoor de kwaliteit van de producten verbetert en de veiligheid voor consumenten wordt gewaarborgd.

Minder fraude

Ook zorgt blockchain ervoor dat er geen derde partij meer nodig is om betaling te autoriseren. Hierdoor worden kosten lager en kan er minder gefraudeerd worden. Dit betekent ook dat bijvoorbeeld boeren direct met kruidenierswinkels kunnen schakelen. Onnodige kosten aan banken verdwijnen, waardoor de uiteindelijke prijs voor bedrijven en consumenten lager wordt.

 

Lees de blog
Blockchain versterkt vertrouwen in supply chain

 

Een wereldwijde standaard voor blockchain-technologie is in de maak, maar moet nog wel goedgekeurd worden door de International Organisation for Standardization (ISO). Er zijn nog wel wat hobbels in de weg, zoals implementatiekosten en bijscholing, maar op de lange termijn zijn de voordelen zeker groter dan de nadelen.

Blockchain strategie opstellen

Leveranciers en retailers moeten nu de opties voor blockchain gaan onderzoeken. Experts kunnen kijken hoe blockchain het beste binnen hun supply chain past. Consumenten hebben in de toekomst nog hogere eisen als het gaat om kwaliteit en authenticiteit. Met behulp van een blockchain-strategie kan de reputatie van een organisatie verbeterd worden en fraudebestrijding worden gehandhaafd, evenals het verhogen van de marges.

Auteur: Steven Skinner is Senior Vice President, retail and consumer goods consulting bij Cognizant

Reageer op dit artikel