blog

‘Supply chain’ niet verantwoordelijk voor voorraadprobleem HEMA

Supply chain

‘Supply chain’ niet verantwoordelijk voor voorraadprobleem HEMA

De ceo van HEMA, Tjeerd Jegen, klaagde vorige week tijdens de presentatie van de tweede kwartaalcijfers over een grote overtollige voorraad. Maar hoe komt dat nou? De belangrijkste oorzaak is volgens Paul Durlinger dat onvoldoende duidelijk is wie binnen het MT de verantwoordelijkheid neemt voor dit voorraadprobleem.

Vaak wordt gesteld dat Supply Chain of Voorraadbeheer dit zijn: Nou, mooi niet dus. Ik heb begrepen dat Tjeerd Jegen de functie van Supply Chain directeur uit de boardroom heeft verwijderd. Daar zal hij wel moverende redenen voor gehad hebben, maar vreemd vind ik het wel. Juist andere MT-leden moeten budget verantwoordelijk zijn voor de voorraad. Zo is Sales/Category management verantwoordelijk voor de incourante voorraad. Zij hebben de vraag verkeerd ingeschat. Seriegroottevoorraad moet op het bordje van Inkoop liggen. Zij hebben de leveranciers gekozen.

Incourantie bij schapwissels

Presentatie-voorraad (minstens X artikelen in een vakje) is een andere boosdoener. Zeker voor langzaam lopende producten leidt dit bij schapwissels tot veel incourantie. Welk MT-lid heeft X bepaald?

Voorraadellende

Dit brengt mij gelijk op een tweede oorzaak: het assortiment. Dit soort ondernemingen kent vaak een enorme staart, die niets oplevert. Dan moet u denken aan 60 procent van de artikelen die zorgt voor 4 procent van de omzet, of 25 procent van de producten die zorgt voor 0,5 procent van de marge. En gecombineerd met grote series staat dit borg voor voorraadellende. Product-introducties moeten dan ook een zaak zijn van het top-management. Nieuwe producten zijn immers een strategische keuze.

Onvoldoende kennis en kunde

De derde oorzaak ligt bij de kennis en kunde van de voorraadbeheerders. Meestal is er een Ferrari (lees: geavanceerde software) gekocht maar hebben de medewerkers nog geen rijbewijs. Kort door de bocht? Misschien. Maar als bovenstaande punten écht op orde zijn hebben we te maken met hogere machten. En daar geloof ik eerlijk gezegd niet zo in…

Reageer op dit artikel